Psalmen zingen


Voor U, mijn kracht, zal ik psalmen zingen, want God is mijn veilige vesting, mijn goedertieren God. — Psalmen 59:18

http://dawo.nl/?p=5343

Lezen: Psalm 59

Ik behoor nog tot de generatie die iedere maandagmorgen trouw het geleerde psalmversje opzegde en daar steevast een 10 voor kreeg. Jong geleerd is oud gedaan. Gisteren hoorde ik een instrumentale versie van Psalm 89 in het Programma Wens van Groot Nieuws Radio en ik kon het nog heerlijk meegalmen, hoewel ik al jaren in gemeenten kom waar men ze niet zingt. Ik geniet ook van de bewerkingen van The Psalm Project, bekend en toch net even anders.

David is wel de topauteur als het gaat om de Psalmen, hij heeft wel de meeste op zijn naam staan. Vaak ontstaan in nood en een roep om hulp, de voorloper van de Blues dus eigenlijk :-0 )

Ook deze Psalm behoort tot die categorie, David wordt weer op de hielen gezeten door Saul en met de dood bedreigd. Hij heeft zelfs het gevoel dat de HERE ligt te slapen, zoals de discipelen dat hadden in de boot, tijdens de storm. Hij roept dan ook dat God zal ontwaken. Als ik soms mensen hoor bidden, denk ik, dat ze dat ook vinden, of denken dat Hij doof is, wat een volume!. Aan de andere kant is er ook de belofte dat wanneer wij Hem aanroepen Hij ons buitengewone dingen gaat laten zien, iets wat ik ook ervaren heb. (Jer.33:3)

Maar goed, David weet op wie hij zijn vertrouwen moet stellen: niet op mensen, maar op God, op Hem alleen. Hij is de Veilige Vesting, waar we het van de week over hadden, de Sterke Toren waarheen de rechtvaardige snelt, de schuilplaats in gevaren, het Hoog Vetrek, zoals de berijming zingt.

Bij God kunnen we altijd terecht, uit een andere Psalm weten we dat God niet sluimert noch slaapt (Psalm 121) Daarom kan David ook zeggen dat hij van Hem, Zijn Kracht zal psalmen zal zingen. God is onze kracht, nieuwtestamentisch gezien is dat natuurlijk de Heilige Geest, die Zijn Dunamis, Zijn kracht gegeven heeft aan wie met Hem vervuld zij en in wie Hij woont opdat we een getuige zijn van de Here Jezus.

Iemand vroeg gisteren aan mij: ben jij nooit moe, je maakt lange dagen, maar je bent altijd vrolijk. Dat is de vreugde van de Here die mijn kracht is. Ik heb een Krachtbron die nooit opraakt, dat is pas duurzame energie! En dan wil ik Hem bezingen, met Psalmen, lofzangen en geestelijke liederen. Of ze nu in de Psalmbundel staan of in Opwekking maakt niet uit, als het maar uit het hart komt! Want we hebben een goede(rtieren) God!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s