God straft meteen


En het gebeurde, toen de koning het woord van de man Gods hoorde, dat deze tot het altaar in Bethel uitgeroepen had, dat Jerobeam zijn hand van op het altaar uitstrekte en zei: Grijp hem! Maar zijn hand, die hij tegen hem had uitgestrekt, verstijfde, zodat hij hem niet meer naar zich toe kon trekken. 1Kon.13:4

Lezen: 1Kon.13:1-10

Wat een bijzonder verhaal. Nadat Israël verdeeld werd in het twee- en het Tienstammenrijk, werden er twee altaren door Jerobeam geplaatst, in Dan en in Bethel, om de bewoners te verleiden voor afgodsbeelden te offeren, zodat ze niet meer naar Jeruzalem zouden gaan, waar nog steeds de tempel stond.

Dan krijgt een profeet uit Juda, het Tweestammenrijk, de opdracht om te gaan profeteren over dat altaar, wat bij die beelden stond. En wat hij profeteert komt ter plekke uit, op hetzelfde moment. Het altaar scheurt en de as stort ervan af.

De koning trekt zijn hand uit om het bevel te geven dat zijn dienaren hem moeten grijpen en zijn hand verstijft en komt niet meer terug. Al die tijd staat hij dus met die uitgestrekt arm voor joker, omdat de kracht Gods die tegenhield.

Hier zit een les en een bemoediging in. Allereerst vind ik het wel grappig, die koning met al zijn trots en hoogmoed daar te zien staan, hevig pogend zijn arm weer terug langs zijn lichaam te krijgen. God heeft humor. Aan de andere kant is het zo, dat wanneer we Zijn woord brengen, we verzekerd mogen zijn van Zijn bovennatuurlijke bescherming. Niemand raakt zomaar de Gezalfde van de HERE aan! En als we geroepen en gezalfd zijn door de Heilige Geest, wee degene die je probeert te dwarsbomen!

Omdat de profetie meteen uitkomt, is hij dus, volgens de wetten van het Oude Testament, ook meteen gewaarborgd als een echte profeet!

Hij moet dan ook bidden dat de hand weer normaal wordt, wat hij ook doet, en God ook Zijn genade betoont.

Als je het verhaal verder leest, zie je dat het met deze beste man niet goed afloopt. Hij had dringende instructies ontvangen dat hij geen brood en water daar mocht drinken en via een andere weg, dan waarlangs hij gekomen was, terugkeren. Dat vertelt hij ook aan de koning. Maar als een andere profeet, waarom staat er niet bij, misschien wel jaloezie, omdat God tot niet tot Hem gesproken had, hem toch verleid om bij hem te blijven eten, omdat hij van God een andere boodschap had gekregen, zogenaamd, dan spreekt diezelfde profeet een profetie uit dat de eerste op de terugweg zal omkomen, wat ook gebeurt.

Onbegrijpelijk, dat God hem eerst beschermt, maar dat hij toch ongenadig gestraft wordt. Als God iets tegen je gezegd heeft en iemand anders beweert het tegendeel, of beweert dat het veranderd is, dan moet Hij dat ook aan jou bevestigen. Want hoe vasthoudend hij eerst was, hij vergat de HERE te raadplegen of wat de oude profeet vertelde wel klopte. Vertrouw dus niemand hierin, maar check het met de Heilige Geest…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s