Zachtmoedige wijsheid


Wie is wijs en verstandig onder u? Laat hij uit zijn goede levenswandel zijn werken laten zien, in zachtmoedige wijsheid. — Jakobus 3:13http://dawo.nl/?p=5045

Lezen: Jakobus 3:13-18

We hebben allemaal wijsheid nodig, zeker in deze tijd. Er komt zoveel op ons af. Zeker via de (gekleurde) media. Je kunt, zonder wijsheid, niet meer onderscheiden wat goed en kwaad is. Ik denk aan die twee oudere mensen, die er vast van overtuigd waren dat Trump en Hillary Clinton samen gezongen en gedanst hadden, nadat ze het gemonteerde filmpje van Lucky TV op het NOS journaal hadden gezien. En als het op het NOS journaal komt, dan is het waar. We moesten er allemaal om lachen, maar tegelijkertijd trappen we nog vaak in die val. Denk aan het ‘nepnieuws’ wat dagelijks, zeker via de sociale media over ons wordt uitgestort. En maar delen jongens, zonder het te checken of te verifiëren. En we hebben zeker wijsheid nodig met de komende Tweede-Kamer verkiezingen voor de deur.

Hoe je aan wijsheid komt heeft Jacobus ons al uitgelegd. Als we tekort komen moeten we er, zonder schroom, om vragen. (Jac.1:5) De Bron van alle wijsheid zit tenslotte ook nog eens in ons hart, de Heilige Geest Himself. Een van Zijn gaven is ook nog een (het woord van) wijsheid.

Nu mogen we al niet meer zeggen dat we alle wijsheid hebben, dat is arrogant, er is wijsheid in anderen ook, maar is dat wel de goede wijsheid? Als je de rest van het stukje leest dan zien je dat er ook andere bronnen van wijsheid zijn, die niet bij God vandaan komen. Daarom hebben we de opdracht om onze wijsheid en verstandigheid te laten zien, door onze levenswandel (heen en weer gaan, staat er) in zachtmoedigheid, een partje van de vrucht van de Geest.  Wijsheid is niet altijd meegaan in discussies, die vaak nergens toe leiden. Ik heb daar echt een hekel aan, hoe mensen, die vol wijsheid denken te zijn, mede broeders en zusters om de oren slaan met hun, vaak bijbels onderbouwde wijsheid. En de eenheid is ver te zoeken…nee, dat is wijs! Je geeft daarmee een signaal af naar ongelovigen dat wij gelovigen het nooit met elkaar eens zijn, en helaas is dat nog waar ook. En in de toon is de zachtmoedigheid vaak ver te zoeken.

Laten we wijs zijn, in liefde, naar de ander. Ook al heeft die een totaal andere mening. Het gaat toch om Jezus?! Dat is onze opdracht: Hem bekend maken en de kracht van Zijn opstanding? Niet onze menig telt, hoe bijbels onderbouwd die misschien ook nog wel is, maar de liefde onderling. Of, met een knipoog naar 1 Cor 13: al had ik al het gelijk van de wereld en de liefde niet, dan had ik alsnog ongelijk…..

Laat je in alles leiden door de Heilige Geest, Hij wil spreken tot je hart, door je er bijvoorbeeld vrede over te laten voelen als je een beslissing moet nemen,of juist niet. Zo eenvoudig kan het zijn. Hij is, nogmaals, de bron van wijsheid, bij wie kan je beter te rade gaan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s