Brood en Wijn


En terwijl zij aten, nam Jezus brood en toen Hij het gezegend had, brak Hij het en gaf het hun en zei: Neem, eet, dit is Mijn lichaam. En Hij nam de drinkbeker en nadat Hij gedankt had, gaf Hij hun die en zij dronken er allen uit.En Hij zei tegen hen: Dit is Mijn bloed, het bloed van het nieuwe verbond, dat voor velen vergoten wordt. (Markus 14:22-24

Lezen: Markus 14:12-26

Het lijden van Jezus begon niet bij de gevangenneming, het begon al eerder. Denk jij niet dat Jezus intens verdriet heeft gehad dat Judas Hem ging verraden? Hij was al die tijd bij Hem geweest, hield net zo veel van Hem als van Zijn andere discipelen. En Hij ziet dat de vijand Hem inpalmt en misbruikt. Het aparte is dat het toch allemaal weer in Gods plan past. Want Jezus moest worden overgeleverd, maar dat neem Zijn pijn niet weg. Het doet altijd zeer wanneer mensen je in de steek laten en je de rug toekeren en zeker als ze je verraden, mensen die je vertrouwde, je hart mee deelde. Zo was het dus ook met onze Heiland. De voorbereidingen zijn in volle gang. Ook hier zien we dat alles al op mysterieuze wijze geregeld is. Het doet een beetje aan een spionage roman denken. Je komt iemand tegen en het wachtwoord is dat hij een kruik op zijn hoofd draagt, volg hem en je komt waar alles al klaar staat. Niemand mocht weten waar ze het laatste Pascha zouden vieren, geen verstoring. Nu nog niet. Het Hoofdkwartier had alles al geregeld. Dan waarschuwt Jezus Zijn discipelen, dat het er een van henzelf zal zijn, die Hem verraden zal. Judas krijgt nog een kans. Ze zijn in verwarring, want ze weten niet dat het diezelfde avond nog gaat gebeuren. Ben ik het? Van Johannes weten we dat Judas op hetzelfde moment als Jezus zijn brood in de kom doopte, de aanwijzing die Jezus aan Johannes gegeven had. Maar dan komt het o zo mooie. De instelling van wat wij Het Heilig Avondmaal zijn gaan noemen. Merk op dat Judas er nog bij was, ook Petrus, iedereen. En Hij brak het brood en gaf het hen. In de Joodse traditie zijn er met Pesach drie broden. Het middelste wordt verstopt en komt later weer tevoorschijn en wordt dan gebroken en uitgedeeld. Symboliek voor de Vader, de Zoon en de Heilige Geest! Dan de beker wijn. Ik snap dat die cupjes die we tegenwoordig gebruiken hygiënischer zijn en dat druivensap in sommige gevallen verstandiger is, maar de symboliek van het samen uit 1 beker drinken, die eenheid, is daarmee wel weg. Want samen eten we van het Brood en drinken we van de Wijn, symbolen van het Lichaam en Bloed van de Here Jezus. Iedereen, de belijdt dat hij of zij niet zonder de Here Jezus kan, mag daaraan deelnemen. En niet eens af toe, een keer in de vier maanden, of iedere maand. Maar zo dikwijls als je daar behoefte aan hebt. Samen met je partner, met je huisgroep, je evangelisatie team etc. Want er is kracht, maar ook genezing in het Bloed van het Lam. Wanneer wij het eten en drinken komt het in ons gehele lichaam en doet daar zijn werk. Dat ene stukje brood of matzes, dat ene slokje wijn of sap, is dan Zijn Lichaam en Zijn Bloed. Nee, ik geloof niet in de transsubstantiatie, zoals onze RK broers en zussen, maar wel in de kracht van het Avondmaal. Het teken van het Nieuwe Verbond, dat we niet gerechtvaardigd worden uit werken, maar uit genade. Redding voor een ieder die gelooft, zijn vertrouwe op Jezus stelt. 

Je hoeft niet zonder zonden te zijn om aan het Avondmaal deel te nemen, of een ‘beter christen’ dan de rest. Nee, het is juist voor zondaars en twijfelaars. Fysiek tasten, ruiken, proeven we wat Jezus voor ons gedaan heeft en stroomt het ons gehele lichaam door. Denk daar aan, als je twijfelt of je wel aan mag gaan, de volgende keer in de kerk. Als je weet dat je een zondaar bent, dan is daar het teken dat er redding is, omdat Jezus Zijn Lichaam en Zijn Bloed gegeven heeft, tot een volkomen verzoening van al onze zonden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s