Zelfopofferende Liefde


Dit is Mijn gebod: dat u elkaar liefhebt, zoals Ik u liefgehad heb. Niemand heeft een grotere liefde dan deze, namelijk dat iemand zijn leven geeft voor zijn vrienden. — Johannes 15:12-13http://dawo.nl/?p=4933

Lezen: Johannes 15:9-17

Liefde. Het meest bezongen onderwerp ooit. Liefde tussen een jongen en een meisje, een man en een vrouw, twee geliefden. Geweldig hoe mooi dat is. Maar de liefde, die Jezus ons geeft, stijgt daar nog bovenuit. Het is een gebod, een opdracht om elkaar, als broeders en zusters lief te hebben. De liefde bedekt tal van zonden, zal de ander dus niet  veroordelen, ook al leeft die in zonde. Wat kunnen we hard over elkaar oordelen, met de bijbel in de hand. Maar Jezus oordeelde niemand. Lees de gesprekken maar die Hij had met mensen zoals Nicodemus in hoofdstuk 3 en de vrouw bij de Put in Samaria in hoofdstuk 4. Hij zei bij de overspelige vrouw ook dat Hij haar niet veroordeelde. Hij houdt van ons en vraagt ons ook van elkaar te houden, zoals Hij van ons houdt. En liefde bewijst zich het meest als je jezelf wegcijfert, in het ergste geval: je leven voor de ander overhebt. 

Vaak zijn we zo op onszelf gericht. Onze problemen, onze zorgen, onze bediening, daar waar wij vol van zijn, dat is belangrijk. Liefde is echter dat je jezelf opzij zet ten bate van de ander. Dat je het belang van de ander zoekt, kijkt waar die het nodig heeft, al kost het je alles. Een van de principes uit Jesaja 58 is dat als wij ons gaan bekommeren om anderen, onze wond zich spoedig zal sluiten. Als je je alleen maar rich op je eigen problemen, dan verzand, verstik je erin. Je staat genezing in de weg. Maar stijg je boven je problemen uit en word je er los van, dan kan God erbij om je aan te raken.   

Onszelf wegcijferen, dat kost nog al wat, dat kost ons alles,zoals het Jezus alles kostte. Hij gaf Zijn leven, zodat wij kunnen leven. Hij legde het af, zodat wij het kunnen aannemen. En zoals Hij ons heeft liefgehad, zo wil Hij dat wij elkaar liefhebben. Dat is niet zomaar een optie, het is een gebod, een bevel. Hieraan zal de wereld weten dat U Mij gezonden hebt, zegt Hij in hoofdstuk 17, als wij elkaar liefhebben. Er ligt nog een hele uitdaging wat dat betreft. Maar laten we maar in het klein beginnen en houd maar veel van hen die dicht bij je staan en buit ze niet uit, maar laat, in alles, de liefde van  van God, Die Hij in jou heeft uitgestort zegevieren. Dat is zelfopofferende liefde, door de Liefdevolle Geest, Die in ons woont, kunnen we dat en het geeft blijdschap en ook nog eens gebedsverhoring!(vers 16)

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s