Niet blussen


Blus de Geest niet uit.’ 1 Thessalonicenzen‬ ‭5:19‬ ‭HSV‬‬

Lezen: 1 Thessalonicenzen 5:19-22 HSV

Ook te beluisteren op Podbean: Opfrisser, de podcast: Niet blussen

We moeten het vuurtje brandend houden, zorgen dat het niet uitdooft, maar hoe doen we dat? Wat mij opvalt is, dat als mensen tot bekering komen ze in vuur en vlam staan voor Jezus. Zoals onze neef, hij belde aan bij de hele straat en verteld dat hij Jezus had leren kennen en dat zij dat ook maar moesten doen. Maar na verloop van tijd zijn ze ‘gesetteld’ in de gemeente, slaat de gezapigheid toe en zijn ze net zo middelmatig als de rest. Wat gaat er mis?

‘Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’, is zo’n gezegde dat je, zeker binnen de kerk, vaak hoort. Maar Jezus was niet gewoon, de discipelen waren dat niet. Het is maar net wat je gewoon noemt! Vol van de Geest en in vuur en vlam voor Jezus hoort gewoon te zijn. Vergeet niet dat het een opdracht is, die Paulus hier geeft, om het vuur niet te doven. Dus de brandweer moet buiten blijven

En hou je een vuur brandend? Precies, door er brandstof op te gooien. De volgende vermaning is om de profetieën niet te verachten, daar moet ruimte voor zijn, zoals voor alle gaven van de Geest. Ruimte om te ontdekken, ruimte om te groeien. En wat te denken van het getuigen van Jezus, waar we de kracht van de Heilige Geest ten slotte voor gekregen hebben? Als we dat gaan doen hebben we de Geest nodig, meer dan ooit, want zonder Hem wordt het niks. Pas als we erop uit gaan, rekenschap gevend van de Hoop, Die in ons is en dat demonstreren met de gaven van de Geest, weten we dat we Hem nodig hebben, dat we een vuurtje in ons nodig hebben, dat anderen aansteekt en niet meer zal uitgaan, zolang we die brandstof erop blijven gooien. Dus niet blussen, sterker nog een blok erop!

Dit lied (light up the fire) vertelt het precies zoals ik het bedoel:

So light up the fire and let the flame burn,
Open the door, let Jesus return.
Take seeds of His Spirit, let the fruit grow,
Tell the people of Jesus, let His love show.

Als we dat gaan doen, blijft het branden in ons en zijn we in staat om het vuur door te geven aan anderen, opdat ook zij Jezus gaan leren kennen en het vuur weer door geven. Dat hoort dus de gewoonste zaak van de wereld te zijn. En is het dat niet bij je? Vraag dan aan de Heilige Geest om je weer in vuur en vlam te zetten voor Jezus. Want een vonk is al genoeg, om een vuur te doen ontbranden. Maar dat is weer en ander lied!

Gebed: Heilige Geest van God, dank U wel voorzet vuur dat in mij brandt, ik kies ervoor om het brandend te houden door er regelmatig een nieuw blok op te gooien. Uw Woord te bestuderen en een levende getuige van Jezus te zijn, in Woorden, Werken en Wonderen. In Jezus Naam!

Deze serie heette Vol van de Geest en dit is de laatste aflevering. Meer informatie over deze serie en de liederen die zijn vermeld vind je op de landingpage

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s