Niet te weinig


Toen zei hij: Ga heen en vraag voor u buitenshuis kruiken, van al uw buren, lege kruiken; laat het er niet weinig zijn.’2 Koningen‬ ‭4:3‬ ‭HSV‬‬

Lezen: 2 Koningen 4:1-7 HSV

Ook te beluisteren op Podbean: Opfrisser, de podcast: niet te weinig

Wat het is om vol te zijn van Gods Geest en hoe dat te bereiken laat ons het verhaal uit het Oude Testament zien. Een weduwe van iemand uit de Profetenschool, die was overleden, heeft gigantische problemen. Ze zit in de schulden en de eiser wil haar kinderen meenemen om als slaaf te werken. Ten einde raad klopt ze aan bij Elisa

Die vraagt aan haar wat ze heeft. Haar antwoord is: ’een kruikje olie’. Nu is olie in de Bijbel een beeld, een metafoor voor de Heilige Geest, zoals water vuur, wind e.d. dat ook zijn. Je zou kunnen zeggen, ze heeft Hem al in haar hart. Dan geeft Elisa haar een vreemde opdracht, daar stond hij om bekend, hij doet wat dat aangaat allemaal vreemde dingen, maar ja, het zijn dan ook wonderen:-)

Hij zegt dat ze bij de buren zoveel mogelijk, niet weinig, lege kruiken moet verzamelen. Dus nogmaals, niet weinig! En zij en haar kinderen gaan erop uit. Ze schakelen de buren in en het hele huis staat er vol mee. Iedereen is natuurlijk stik nieuwsgierig wat ze gaat doen, maar ze moet de deuren en de ramen sluiten, het is strikt privé!

En dan moet ze haar geloof in werking stellen. Dat had ze al gedaan door te gehoorzamen aan Elisa, maar soms gehoorzaam je al, zonder dat het geloof er is en ook dat zegent God. Maar ze gaat schenken. Ze houdt het kruikje, wat ze heeft, schuin en er loopt wat uit, er komt meer uit en het blijft maar stromen, totdat, nee niet totdat het op is, maar totdat alle kruiken vol zijn! De mate van ontvangen van de Heilige Geest is gelijk aan de ruimte die wij Hem geven!

Met andere woorden, als ze nog een kruikje had gehad was dat ook vol geweest! Maar aan de andere kant, het is genoeg. Als ze alles verkocht heeft kan ze haar schuld inlossen en is de schuldeiser tevreden.

Wat een mooi verhaal en wat een diepe betekenis voor vandaag. Wil je Gods Geest ontvangen, vol zijn van Hem? Maak dan ruimte in je leven, geef je volledig over aan Hem, houd niets achter. Laat hem toe in alle kamers van je leven, je zolder, waar nog ouwe troep ligt, ruim dat op en ook de kelder, waar je dingen verborgen houdt, die niemand weet. Maak ze, voor Hem, bekend. En laat je vullen totdat alle ruimtes vol zijn. En verwonder je, iedere dag weer wat Hij, door jou heen, kan doen! Hij zal je volgieten met Zijn olie, de Heilige Geest, zodat je kunt branden, in vuur en vlam staat, voor Hem!

Gebed: Ja, Heilige Geest van God, ik geef U toegang tot alle kamers van mijn leven, onvoorwaardelijk. Als er nog dingen zijn, die ik op moet ruimen, maak ze mij bekend en help me daarbij. Want ik wil vol zijn van U en van Uw kracht , tot eer van de Naam van Jezus, Amen

Deze serie heet Vol van de Geest

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s