Doe iets met je gaven


[1Tim.4:14] Veronachtzaam de genadegave niet die in u is en die u gegeven is door profetie, met handoplegging door de raad van ouderlingen. HSV

Lezen: 1Tim.4:1-16

Ken je dat? Je hebt uren gezocht om voor iemand een mooi, passend cadeau te kopen en als je het dan gegeven hebt, pakken ze het niet uit en leggen ze het apart. En weken later, als je op visite komt, zie je het nog onuitgepakt liggen. Dat zou wel eens bij veel mensen het geval kunnen zijn met de gaven van de Geest!

Paulus probeert, vanaf afstand, zijn geestelijk kind, Timotheüs, met raad en daad bij te staan. En de tekst van vandaag hoort daar bij. Het is een aansporing om aan de gang gegaan met de gaven van de Heilige Geest. En dat geldt eigenlijk voor ons allemaal, toch?

Blijkbaar was er een moment geweest waarop de oudsten van de gemeente, waarschijnlijk Efeze, hem de handen hadden opgelegd en voor hem gebeden hadden. Er was een profetisch woord over hem uitgesproken en de gaven van de Heilige Geest werden vrijgezet. we noemen dat vandaag impartatie. Daarmee wordt gezegd dat er iets wordt overgedragen van de ene persoon op de andere. Handoplegging is daar een belangrijk onderdeel van. Dat hoeven trouwens niet altijd oudsten te zijn. Het woord wat gebruikt is betekent ouderen, dus mensen die wat langer in het geloof staan

Want handoplegging is niet zomaar een ritueel, in de traditionele kerk vaak alleen voorbehouden voor de inwijding van een dominee, nee er gebeurt echt iets. Er vindt overdracht plaats. Vergelijk het met een usb stick die je in een computer stopt. Daarmee kun je bestanden overzetten. Zoiets, maar dan geestelijk

Maar om de uitvoering van zijn taak goed te kunnen doen moet de jonge Timo wel met die genadegaven aan de slag. Let op dat het genadegaven zijn, je kunt er niets voor doen om die te verdienen, het is genade dat je ze ontvangt! Het woordje dat gebruikt wordt is verwaarlozen in het Grieks. En je verwaarloost iets als je er niets mee doet, maar ook als je ze niet onderhoudt!

Je zult dus met de gaven aan de slag moeten gaan, ze gaan gebruiken, er mee gaan oefenen. In je huis-of connect groep, of waar je dan ook geestelijk wordt opgebouwd. Daar is ruimte om te oefenen en om fouten te maken. Daar kan je zomaar voor iemand bidden of een profetisch woord spreken zonder dat men je uitlacht, tenminste als het goed is. Leiders zouden daar voortdurend ruimte aan moeten geven, want daar groeien mensen van. En doe dat dan uiteraard is alle bescheidenheid, want het zijn niet jouw gaven, maar die van de Geest!

Ik ben bang dat veel mensen , dat nog veel mensen de cadeautjes van de Heilige Geest onuitgepakt laten en ze niet gaan onderzoeken. Daarmee mis je je doel, en dat is hetzelfde woord als zonde… Ga er dus iets mee doen, ja natuurlijk het is spannend, maar wie heeft ooit gezegd dat geloven saai was? En je wilt de Gever van die gaven en toch niet teleurstellen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s