God spreekt


[1Sam.3:10] en de HEER kwam bij hem staan en riep net als de voorgaande keren: ‘Samuel! Samuel!’ En Samuel antwoordde: ‘Spreek, uw dienaar luistert.’NBV21

Lezen: 1Sam 3:1-14

Wat is het bijzonder, deze geschiedenis over de jonge Samuel, hij hoort de hoorbare stem van God, zo duidelijk dat hij denkt dat het Eli is die hem roept. Ja, we hebben een sprekende God, ook vandaag nog. Hij is niet gestopt met spreken sinds wij hebben besloten dat de canon gesloten is, ook vandaag wil Hij spreken, met jou en met mij!

Een aantal dingen vallen me op. In de eerste plaats wordt er gezegd dat God bijna nooit tegen iemand sprak in die tijd. Sinds dat het volk gevraagd had om alleen nog maar via de profeten tot hen te spreken, had God dat gedaan, het boek Richteren getuigt daarvan, maar in de dagen van Eli was het stil. Misschien wel door de zonden van Eli’s zonen, want het is tenslotte zonde, die scheiding brengt tussen God en mens. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat Samuel denkt dat een mens hem roept. Als wij niet leren Gods stem te verstaan, zullen we die ook niet herkennen als hij spreekt.

Het tweede is dat hij slaapt in de tabernakel, vlak bij de Ark, de plaats van Zijn tegenwoordigheid. Als we zijn stem willen verstaan zullen we dus vaak in Zijn tegenwoordigheid moeten zijn….

Jezus zegt dat Zijn schapen Zijn stem kennen, hoe dan? Doordat zij de herder volgen, zij herkennen Hem en Zijn stem. Maar hoe ken je dan Zijn stem? Door met Hem te praten en te luistern en het te toetsen. Als we niet Zijn woord kennen zullen we nooit weten dat wat Hij zegt van Hem afkomstig is. Hij zal namelijk nooit tegen Zijn Woord ingaan en je instructies geven die daar mee in strijd zijn.

Daarom is het zo belangrijk Zijn Woord te kennen. Toen ik les kreeg van broeder Jan Zijlstra over dit onderwerp was zijn eerste statement: ‘je zult nooit Gods stem verstaan, tenzij je Zijn woord kent’. daarom gaat het ook zo vaak mis en komen mensen in nare en rare situaties terecht, omdat ze denken dat God tegen ze gesproken heeft, terwijl het hun eigen verlangen was, of erger nog een boze geest, want de duivel is de imitator van God

Wil je Zijn stem verstaan? Hij wil met je praten, want een relatie zonder communicatie gaat geheid mis. Neem dan de tijd ervoor, en leer luisterend te bidden en toets wat Hij je zegt, zeker als het levensveranderende dingen zijn. Een schip heeft drie bakens nodig om de vaargeul te vinden, die het naar de haven leidt. Die drie bakens moeten op één lijn liggen:

1)het woord van God, 2)iemand anders, die het, niet wetend van de situatie, bevestigt en 3) het moet klikken met de Heilige Geest in je hart. Zo kan je Zijn Stem leren verstaan, maar dan wel uitvoeren, want luisteren is niet alleen dat je het hoort, maar ook doet,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s