Vergeven zijn, vergeven geven


[Mat.18:35] Zo zal mijn hemelse Vader ook ieder van jullie behandelen die zijn broeder of zuster niet van harte vergeeft.’NBV21

Lezen: Ma.18:23-35

Een overbekende geschiedenis, denk ik, van de onbarmhartige knecht. Eerst voor een hele grote som geld vergeven, kwijtgescholden en dan iemand op laten sluiten voor een luttel bedrag. Geen wonder dat de barmhartige koning zich tegen hem keert. En de tekst die voor mijn vandaag gehighlight werd is feitelijk een ernstige waarschuwing!

We naderen het eind van het jaar. Een tijd van bezinning en misschien daarom wel deze tekst. Denk eens na, wie je dit jaar allemaal dwars gezeten heeft, heel dichtbij of verder weg. Misschien ben je wel ontzettend boos geweest op de regering, of de woordvoerders van de persconferenties over Corona. Maar misschien ook wel heel dichtbij, mensen die je gewoon dagelijks het leven zuur maken of gewoon in je allergie zitten. Moet je ze vergeven? Ja maar…, is vaak het eerste wat ik hoor. Maar dat argument is niet van toepassing. Want, hoe luttel het bedrag ook was, hij hàd schuld bij die knecht, hoe je het ook wendt of keert!

Vergeving wil dan ook niet zeggen dat je zegt dat het niet erg was, dat was het wel. Niemand weet hoeveel pijn mensen jou hebben gedaan. Maar pas op dat je niet bitter wordt, dat je geen wraak wilt nemen, want van wrok wordt je een wrak.

Onvergevingsgezindheid is een open deur waardoor de vijand ingang kan hebben in je leven. Vaak zie je genezing intreden nadat mensen anderen vergeven hebben. Het is een van de belangrijkste stappen bij ons Vrijheidspastoraat, mede gebaseerd op dit verhaal van Jezus. Daarom, aan het eind van het jaar, ga er eens voor zitten en vraag aan de Heilige Geest wie je nog moet vergeven. En kies er dan voor, met Zijn hulp. Want het is niet altijd makkelijk, maar het begint bij een besluit van je wil, je eigen keuze, ook al schreeuwen je emoties van niet, begin met je verstand. Dan zal de Heilige Geest je te hulp komen en ook je emoties genezen en de diepe pijn, die eigenlijk alleen maar gevoed wordt door je eigen boosheid…

De eerste en misschien wel enige persoon die er baat bij heeft, ben jezelf, Geef het daarom aan Hem en ga vrij het nieuwe jaar in! Jij kiest, maar Hij helpt je daar bij!

Je zou het volgende kunnen bidden: Ik kies ervoor om (vul de naam of namen in) te vergeven in Jezus Naam. Dank U Heer, dat U me daarbij helpt!

Veel zegen!

Een gedachte over “Vergeven zijn, vergeven geven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s