Verootmoediging , sleutel tot opwekking


[2Kron.34:26-27] En tegen de koning van Juda persoonlijk, die jullie heeft gestuurd om de HEER te raadplegen, moeten jullie zeggen: “Dit zegt de HEER, de God van Israël: Jij hebt je hart opengesteld voor de woorden die je hebt gehoord. Je hebt je verootmoedigd toen je hoorde wat Ik over deze stad en haar inwoners heb gezegd. Je hebt je voor Mij vernederd, je kleren gescheurd en voor Mij gehuild. Daarom heb Ik ook naar jou geluisterd – spreekt de HEER. NBV21

Lezen: 2Kron.34:14-33

Wat bevinden zich er toch prachtige verhalen in het Oude Testament, verhalen waar we ook vandaag de dag van kunnen leren. Wat is er gebeurd? De koningen van het Juda, het Tweestammenrijk hadden zich ook afgekeerd van God. Manasse, de opa van Josia, waar het in dit verhaal over gaat, had zich echter bekeerd en was begonnen met een grote reiniging van afgodsbeelden e.d. Zijn zoon Ammon echter vond dat maar niks en liep weer de afgoden achterna. Hij wordt vermoord en Zijn zoon Josia wordt op 8jarige leeftijd koning. Maar hij treedt in de voetsporen van zijn opa en gaat verder waar die gebleven was, daarmee ook de vuiligheid van zijn vader opruimend, hij vernietigt zelfs de hoogten waar al die tijd geofferd werd aan de afgoden. Hij treedt in de voetsporen van David!

Dat wordt beloond, want er wordt een boekrol gevonden, men zegt dat het boek Deuteronomium moet zijn geweest, waar zegen en vloek duidelijk tot zijn recht komen. Daar schrikt hij van en verootmoedigt zichzelf en gaat de HERE raadplegen. De profetes Hulda doet dan de uitspraak waaruit onze tekst komt. De vloek zal zeker over het land komen, maar Josia zal het niet ondervinden noch zien, omdat hij zich verootmoedigd heeft voor de HERE God.

Hier zie je dus in werking treden wat God al had gezegd tegen zijn voorvader Salomo in 2Kron.7:14, doordat Josia doortastend optreedt, bekeert het hele land zich en gedurende zijn hele regering wijken zij niet af van achter de HERE, de God van hun vaderen.

En nu naar vandaag. Al bijna 2 jaar is ons land in de ban van een pandemie, die levens kost, de zorgt een zorg infarct bezorgt, wiens maatregelen alleen maar rebellie oproepen omdat men de regering wantrouwt, wat zelfs leidt tot buitensporig geweld, kijk maar naar gisteren in Rotterdam en waar zelfs broeders en zusters zich bij scharen. Is opstand het antwoord? Is verzet het antwoord? Mijn antwoord, mede gegrond op dit stuk is hartgrondig: NEE.

Wat ons past is deze sleutel, die we van de jonge Josia leren: verootmoediging, ons vernederen voor God en Hem aanroepen en ons bekeren van de verdeeldheid, die nog erger is dan de pandemie zelf!

Vandaag leren we van deze jonge koning de oplossing voor deze pandemie, want als we dit massaal gaan doen, zoals Presence dat al doet in de provincie hoofdsteden, dan zal ons land genezen. Die belofte hebben we! Niet door kracht, noch door geweld, maar door mijn Geest zal het geschieden.(Zach.4:6)

Zullen we ons massaal gaan verootmoedigen en ons bekeren van onze slechte wegen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: