Het huis van de HERE


[Psalm 122:1]Verheugd was ik toen men mij zei:
‘Wij gaan naar het huis van de HEER.’ NBV21

Lezen Psalm 121

Mijn vader zaliger zei altijd, als ik geen zin had om naar de kerk te gaan en vroeg waarom ik mee moest: ‘je moet niet naar de kerk, je màg naar de kerk’ ‘maar als ik niet wil, dan moet ik toch’, antwoordde ik dan en ik ging maar weer mee. Achteraf nooit spijt van gehad hoor, maar zo werden we opgevoed.

Nu is het Huis van de HERE niet de kerk, laat ik dat vooropstellen. Het was, ten tijde dat deze Psalm gemaakt werd, de tempel in Jeruzalem, de eerste tempel, die van Salomo. Daar woonde God, tussen de Cherubs, in het Heilige der Heilige, symbool van Zijn tegenwoordigheid. En men ging niet iedere zondag, maar minstens eens per jaar als het mogelijk was, om daar een van de feesten bij te wonen. De liederenreeks, waaruit deze Psalm komt, zijn pelgrimsliederen, een soort vroom ‘we hebben een potje met vet’ om de moed erin te houden en elkaar aan te vuren om door te zetten, op die lange tocht.

Maar als men kon gaan, dan was dat een feest en dus was men verblijd. Nu in onze tijd kunnen we wekelijks naar de kerk, doordeweeks naar de huis-, of Connect groep zoals dat tegenwoordig heet en als je niet kunt, of het wel lekker vindt om nog in je pyjama te kijken, meedoen met de livestream.

Nogmaals de kerk, het gebouw, is niet het huis van God, dat zijn wij zelf, want wij zijn een tempel van de Heilige Geest, Hij woont ín ons. Waar wij zijn is Hij, we dragen Hem binnen als we ergens binnen komen, Hij kijkt met ons mee, als we ergens naar kijken, dus vers 1 gaat in die zin niet meer op.

Maar wat we wel hebben, als we met elkaar bijeen zijn, in Zijn Naam, is Zijn tegenwoordigheid. Dat weten we op grond van Zijn Woord en beloften als je met twee of meer in Mijn Naam bijeen bent, dan ben Ik in je midden, zei en beloofde Jezus. Soms voel en merk je dat. Kippenvel, haren overeind, of gewoon een heerlijk rust en vrede, maar ook als je het niet voelt is het zo, want Zijn woord zegt het.

Dat is een reden om de onderlinge bijeenkomsten niet te verzaken, waartoe de Hebreeënbrief ons oproept. Want waar Hij is, is volheid van vreugd zegt Psalm 16. En Zijn Aanwezigheid geneest, soms al voor er voor je gebeden is door het ministry team (gebedsteam) als dat in je kerk aanwezig is.

Dus laten we elkaar oproepen om naar de samenkomsten te gaan en daar Zijn aanwezigheid te smaken, iedere keer weer, als de gemeente in Zijn Naam bijeenkomt. want als Hij er is, kunnen wij toch niet wegblijven?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: