Het Woord


[Luk.4>4] Maar Jezus antwoordde hem: Er staat geschreven dat de mens van brood alleen niet zal leven, maar van elk woord van God.[HSV)

Lezen: Luk.4:1-13

We bevinden ons aan het begin, of eigenlijk nog pal ervoor, van de bediening van Jezus. Nadat Hij gedoopt is in water en in de Heilige Geest, wordt Hij, door diezelfde Geest, geleid in de woestijn om daar verzocht te worden door de duivel.

Hij vast 40 dagen van voedsel (niet van drinken) en krijgt honger op het laatst. Me dunkt! En dan als we zwak zijn staat de duivel paraat om ons te verleiden, zo ook bij onze Heiland. ‘Waarom maak je van stenen geen brood, je bent toch de Zoon van God?’ Zoals altijd vermengt hij waarheid en leugen weer door elkaar. Hij daagt Jezus uit.

Maar die trapt er niet in. Hij gebruikt een tekst uit Deut.8:2, onze dagtekst. Dat we niet alleen van brood moeten leven maar van ieder woord dat uit Gods mond uitgaat. Ik was begonnen met de NBV 21 te gebruiken, zoals je misschien was opgevallen, maar vandaag heb ik toch maar weer de HSV erbij gepakt, want het laatste deel van de zin laat de NBV21 weg, en die is juist zo belangrijk. Want naast ons lichamelijke voedsel hebben we ook het Woord, het Rhema woord nodig, de bijbel.

Ik heb het al eens eerder gezegd, bij ons thuis was het de gewoonte om na het eten een stukje uit de bijbel te lezen. Traditie? Vast wel, maar een goede. Een moment om na het lichamelijke ook het geestelijke voedsel tot je te nemen, een moment van rust, en het hoeft geen hele bijbelstudie te worden, gewoon even het Woord. Desnoods de kinderbijbel, als je nog kleintjes hebt, of de tienerbijbel als ze al wat groter zijn. Maar maak er een gewoonte van.

Want het is leven, zoals Jezus hier zelf zegt en het is 5de wapen in je wapenrusting. Leer teksten uit je hoofd, te beginnen bij vandaag kan je daar de Opfrisser voor nemen. Want wat in je hoofd zit kan makkelijker naar boven gehaald worden in tijden van nood.

Jeremia moest het Woord opeten. Zoet in de mond, bittér in de maag. Kauw erop, neem het tot je. Prent het je kinderen in. Want het is van levensbelang. Hosea 4:6 zegt dat het volk te gronde gaat door gebrek aan kennis. En ik zie het gebeuren om me heen. Mensen kennen het woord niet meer. Nemen hun bijbel niet meer mee naar de kerk, het wordt toch geprojecteerd etc.

Verdiep je in het woord. Ook Jezus had geen boekrol bij in de woestijn, Hij kende het Woord, kon het zo oplepelen, en de vijand ermee verslaan. Zorg dat je zwaard scherp is, goed onderhouden, paraat, het kan je helpen aanvallen van de vijand te weerstaan en dat willen we toch allemaal?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: