Roem


[Psalm 48:11] Zoals uw naam, o God, zo reikt ook uw roem
tot aan de einden der aarde,
uw rechterhand is vol van gerechtigheid. (NBV21]

Lezen: Psalm 48

In de bijbel is een naan van iemand belangrijk. We lezen herhaalde malen dat God wilde dat een bepaald persoon een bepaalde naam kreeg, of dat een naam veranderd werd. Hosea werd Jozua. En zowel Jozef als Maria kregen te horen dat de naam van hun kindje Jezus moest zijn. Want zoals je naam is, zo ben je. Vroeger vernoemde je je kinderen naar je ouders en grootouders, met alle gevolgen van dien, dat daardoor nog makkelijker generatie vloeken door doorgegeven konden worden. ‘Hij is precies zijn opa’ hoeft nog geen zegen te zijn…

Maar ook hier zien we dat. Zoals Uw Naam is, zo is Uw roem. Want zoals Zijn Naam is, zo is Hij. En God kent heel veel namen. De bekendste is natuurlijk JHWH, Vertaald met HERE, altijd geschreven met hoofdletters. Ik blijf het jammer vinden dat die naam vertaald wordt. Want je hoort niet of er nu JHWH staat of Adonai, wat we met kleine letters schrijven.

Maar de Naam HERE betekent de God die er is, die er zal zijn en die er altijd geweest is. Maar Hij heeft nog andere namen, JHWH Raffa, de God, Die geneest, JHWH Jireh, de God Die voorziet en zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. Het is ontzettend leerzaam om ze allemaal eens op te zoeken en wat ze betekenen, want zoals Zijn Naam is, zo is Hij.

En Hij is liefdevol, geduldig, genadig, barmhartig, rijk aan goed(ertieren)heid!

Ook in de Naam van Jezus zien we dat: Yeshua, God redt. Christus of Messias, de gezalfde en niet te vergeten: de Heilige Geest, de Parakleet, de Trooster, de Helper.

Zo is het ook in ons gebed, hoe wij Hem noemen, zo zal Hij zijn. Het gebruik om iedere zin in een gebed te beginnen en te eindigen met de. Naam ‘Heer’ doet Zijn Naam geen eer aan, het is een stopwoordje, een gewoonte. Beter leren we om Hem bij meerdere van Zijn namen te noemen, al is het alleen maar om die gewoonte af te leren.!

Zijn naam is Heilig, daarom staat er ook dat we Zijn Naam niet ijdel, zomaar zonder reden, moeten gebruiken, maar ons ervan bewust zijn wie en wat Hij is. Zullen we daar vandaag mee beginnen?

2 reacties op “Roem”

  1. julietta.julleke@gmail.com schreef:

    Goedemorgen Arie… ik wil geen muggenzifter zijn maar er is een drukfout in je tekst … mocht je het kunnen rechtzetten. Je schrijft ‘afgod de voorziener…’
    Groetjes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: