Titels


[Mat.23:8] Maar u mag zich geen rabbi laten noemen, want Eén is uw Meester, namelijk Christus; en u bent allen broeders.

Lezen: Mat.23:1-12

What’s in a name?, vroeg Shakespeare zich al af. Een titel, wat houdt dat in? In de tijd van Jezus lieten de Farizeeën zich er graag op voorstaan, ze lieten zich Rabbi, meester of zelfs vader noemen. Jezus zegt hier dat wij, zijn discipelen dat niet moeten doen. Want we zijn allemaal gelijk.

Ook in deze tijd zie je mensen die zichzelf een titel geven, en dan het liefst eentje van de vijfvoudige bediening. Apostel zus en zo, profeet die en die en evangelist Jantje en Pastor Pietje. Op zich zou dat nog allemaal waar kunnen zijn, maar ik heb altijd geleerd dat je pas wat bent als anderen je die titel geven. En dan nog ben je gewoon wie je bent.

Als je titel je identiteit is, als je je daar op voor laat staan, klopt het niet, want we zijn broeders en zusters van en met elkaar. Op het moment dat iemand zich hoger acht, omdat hij denkt iets te zijn, heeft hij het dus niet begrepen. We hebben allemaal dezelfde Meester, Jezus Messias, we hebben allemaal dezelfde Vader, en die is in de hemel en niet in Rome.

Natuurlijk horen er regels te zijn en een soort van hiërarchie, maar wat is het daar vaak fout gegaan, niet alleen in evangelische gemeenten, ook dominees en ouderlingen kunnen manipuleren…. En dat past niet in de gemeente des Heren! Want we zijn allen broeders!

We zijn er om elkaar te dienen, juist leiders moeten dat doen en wie zichzelf verhoogt zal vernederd worden, een flinke waarschuwing! Wat je ook bent, wie je ook bent, wees afhankelijk van de Heilige Geest en leer van Mij, zegt Jezus, want Ik ben nederig van hart…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s