Moed en kracht


[Ps.138:3] Op de dag dat ik riep, hebt U mij verhoord;
U hebt mij versterkt met kracht in mijn ziel.

Lezen: Psalm 138

In onze nieuwe methode van evangelisatie, Jesus at the door genaamd, beginnen we met het laten zien van een mooie tekening van Jezus die aan de deur klopt en daaraan gekoppeld de vraag of men wel eens bidt. Je krijgt dan de meest uiteenlopende antwoorden. Van nooit tot vaak. Aan de hand van die vraag kan je al peilen hoe het met iemand geestelijk gesteld is. We zeggen dan daarna dat heel veel mensen (wel eens) bidden, maar dat men vaak het gevoel heeft dat je tegen iemand praat aan de andere kant van een dichte deur. Je weet dat die persoon er is, of je hoopt het, maar je kent hem niet. Dat is voor velen herkenbaar.

Bidden helpt, is de slogan van de mensen van de Prayer Station, die dat Dan ook op hun rode hesjes hebben staan. En het is waar. Ook de Psalmist getuig hiervan. Op de dag dat ik riep hebt U geantwoord. Sommigen verlangen een antwoord van God, meer heb je wel geroepen?

Wanneer ga je roepen? Als je in nood zit, dan prevel je niet meer, zachtjes vanbinnen, zoals nog steeds veel mensen bidden, maar dan roep je het uit. Het interesseert je niet wie het hoort, of wat men ervan denkt, je roept het uit. En nogmaals, dat doe je niet zachtjes. In onze calvinistische traditie zijn we dat niet gewend, dan moet alles bescheiden en met eerbied, wat dan zachtjes zou moeten, of we bidden op een andere toon dan dat we normaal spreken. Terwijl God nu juist relatie wil en daar mag het best eens in donderen.

Je twijfel, je nood, alles waar je mee zit, schreeuw het uit naar God. Zelfs Jezus deed dat aan het kruis: ‘mijn God, mijn God, waarom hebt U mij verlaten?’ Dus ook wij mogen dat doen.

Het staat in onze tekst zelfs min of meer als voorwaarde, want toen David, de schrijver van deze Psalm, ging roepen, kwam het antwoord. Is God doof dan? Nee, natuurlijk niet, maar het laat je nood zien, de urgentie van je gebed, je passie. En dan antwoordt God. Dan geeft Hij je weer moed en kracht. Moed om erdoorheen te gaan en op Hem te blijven vertrouwen, ondanks de omstandigheden en kracht, niet alleen om het te dragen, maar om, in de kracht van de Heilige Geest, die omstandigheden te lijf te gaan, ze niet te accepteren, maar in de autoriteit, die we in Christus hebben, ze te veranderen!

Heb je die kracht en die moed nog niet? Vraag er Dan om, niet zachtjes en bescheiden, maar luid en duidelijk. Laat zien dat je er naar smacht en verhef je stem. Lijdzaamheid is geen vrucht van de geest, wees vrijmoedig, geef het niet prijs en je zult versteld staan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s