Alles is niets


En er kwam één arme weduwe, die er twee kleine munten in wierp, dat is een quadrans. Mk.12:42

Lezen: Mk.12:38-43

Het gaat er niet om wàt je geeft, maar hoe je het geeft, zou de les kunnen zijn uit dit stukje. En ja, Jezus is geïnteresseerd in ons geven. Hij neemt plaats tegenover de schatkist en ziet wat iedereen geeft. Nu was het in die tijd de gewoonte dat je wat je gaf eerst vertelde aan de tempeldienaars. Dan wisten ze wat er die dag binnen kwam. Ik kan me uit mijn diaken-tijd nog wel herinneren dat we ban die geldbakken hadden waar we de collecte ingooiden en die het zeefde waarna we makkelijkere konden tellen, maar dat was altijd achteraf. Tegenwoordig met QR CODES en machtigingen gaat het nog makkelijker. Maar dit terzijde.

Jezus ziet de rijken die geven van hun overvloed. Geweldig voor de penningmeester, want dat levert wat op. Maar Hij ziet ook de arme weduwe, uitgebuit misschien al door de Farizeeën, zie het vorige gedeelte. En zij geeft 2 koperstukken, minder mocht je niet geven. Een koperstukje was het minste in Joods geld, twee ervan waren een quadrant, het minste in Romeins geld. Dus het was eigenlijk niets, vergeleken met dat van de rijken. Maar voor haar was het alles! Alles wat ze had gaf ze aan God, dat men corrupt was en veel in eigen zak liet verdwijnen was niet belangrijk, zij gaf het aan God. Daarom is het niet zo belangrijk wat de kerk met je geld doet, jij geeft het aan God, wat men ermee doe is de eigen verantwoordelijkheid

Maar wat een geloof! Ik hoor wel eens discussies over het geven van tienden, dat het oudtestamentisch zou zijn en zo. Wel het nieuwe testament leert dat we alles kunnen geven, zoals ook in Handelingen gebeurde: ze hadden alles gemeenschappelijk!

Deze weduwe geeft alles van haar armoedje, omdat ze geloofde dat God, wiens naam is Hij, Die voorziet, JHWH Jireh, ook zal voorzien. Het feit dat Jezus het ziet en dat ze een plaats in de bijbel heeft gekregen toont de belangrijkheid aan van ons geven.

Geef je van je overvloed, of van je uitkering? Vertrouw je Hem of vertrouw je Hem niet, alles of niets? Dat is de vraag. Wat geef jij Hem vandaag?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s