Beperkingen


Laat dus niemand u veroordelen inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten. Kol.2:16

Lezen: Kol. 2:16-23

Het was in de gemeente van Kolosse niet anders dan in de andere gemeenten waar Paulus het evangelie van de genade had gebracht. Hij had zijn voeten nog niet gelicht of de religieuze geest, die er vrome Joden voor gebruikte, kwam opdagen en probeerde de vrijheid van de genade te roven door het opleggen van allerlei regeltjes en wetten. En het Evangelie van de genade is nu juist dat we niets hoeven te doen om het te verdienen, maar dat alles gratis en voor niets is! Vanuit de genade handelen we uit liefde tot God en niet om die te verdienen!

Paulus trekt dan ook fel van leer tegen deze dwaalleer, die de mensen oplegt om de shabbat en de joodse feesten te vieren. Het zijn maar schaduwen van hetgeen al gekomen is, zegt hij in het volgende vers. En natuurlijk zit er een rijkdom in de betekenis van de joodse feesten en is het niet verkeerd om je erin te verdiepen, want ze wijzen allemaal naar Jezus, maar leg het een ander niet op, want dan dienen ze tot verzadiging van het eigen vlees. En dat houdt je alleen maar van de kern, Jezus Christus en Dien gekruisigd af!

Laten we ons dan niet mee laten slepen in dit soort dingen. Vind je het fijn om de Sabbath te vieren? Doen, als het doet om God te eren, maar veroordeel niemand die dat niet doet; wil je zelf kosher eten, ongetwijfeld goed voor je gezondheid, maar je verdient er de hemel niet mee, ook niet met minder vlees, daarmee help je alleen de boeren maar mee om zeep…

Blijf gericht op Jezus, de voleinder van het geloof, zegt de Hebreeën-brief en dat is het, richt daar je focus op en op de zielen die verloren gaan in jouw omgeving, zonder dat jij ze van de liefde van de Here Jezus hebt verteld, daar lig ik van wakker!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s