Uitdelen


En Hij gaf de menigte opdracht op het gras te gaan zitten; en Hij nam de vijf broden en de twee vissen, en terwijl Hij opkeek naar de hemel, zegende Hij ze. En toen Hij ze gebroken had, gaf Hij de broden aan de discipelen, en de discipelen gaven ze aan de menigte. Mat.14:19

Lezen: Mat.14: 13-21

Jezus is bedroefd, Zijn neef, Johannes de Doper is op wrede wijze, door de domheid en lust van Herodes, de list van zijn vrouw en het mooie dansen van Salomé, omgebracht. Omdat hij niet zweeg en onrecht terecht onrecht noemde moest hij dat met zijn leven bekopen. Jezus wil gewoon, als mens, even alleen zijn op een eenzame plaats. Maar de schare is hongerig naar meer van Hem en volgt Hem, uit de steden kwamen ze aanlopen.

Dan wordt Hij, ondanks Zijn eigen verdriet met ontferming bewogen en reageert Hij tegengesteld. Als satan Hem zijn neef afneemt laat Hij Zich niet terneerslaan, maar brengt hem juist een nederlaag toe en Hij geneest de zieken, het rijk der duisternis moet wijken voor het Koninkrijk van het Licht

Maar dan wordt het later en later en de mensen krijgen ook natuurlijke honger. De discipelen, praktisch als altijd, zeggen tegen de Meester dat Hij de mensen naar huis moet sturen, zodat ze kunnen eten. Maar dat doet Hij niet, Hij zend je niet weg als je hongerig bent naar meer! En Hij geeft de discipelen een simple opdracht: Geven jullie ze dan te eten! Hij daagt hen uit, ze hebben al zoveel wonderen gezien en zelf meegemaakt, het wordt tijd dat ze uitstappen. Maar ze denken niet aan een wonder, ze kijken naar wat ze hebben. 5 broden en 2 vissen. Uit de versie van Johannes (6) weten we dat een jongetje die bij zich had en dat Andreas die bij Jezus bracht. En dan vindt het wonder plaats, netjes en geordend.

Eerst gaan zitten, in groepjes, als bij een grote picknick. Dan kijkt Hij op naar de hemel, we lezen slechts drie x dat Hij dat doet, bij de dove man, waar Hij Effata zei, wordt geopend, bij de opwekking van Lazarus en hier. Hij verwacht het van de Here alleen. Dan spreekt Hij de zegen uit, een Joodse gewoonte, die ook wij hebben overgenomen en in ere moeten houden. Overigens zegt Johannes dat Hij ervoor dankt en waar je voor dankt, dat wordt alleen maar meer, dat blijkt!

Dan gaat Hij doen wat Hij de discipelen net verteld heeft te doen. Hij breekt het brood en verdeelt de vissen. Ik stel me zo voor: 5 broden worden 10 halfjes en 2 vissen, dus 10 discipelen krijgen een half broodje en 2 discipelen een visje. En terwijl ze aan het delen zijn gebeurt het wonder. Dus niet zoals in de Jezus film, waar hij ze omhoog tilt en de mand ineens vol ligt, dat zou niet te tillen zijn geweest, nee iedere discipel ziet het wonder in en onder zijn handen gebeuren. En als ze klaar zijn de boel netjes opruimen. En 12 manden met brood, voor iedere discipel 1, blijven over, de vis gaat blijkbaar helemaal op, want die kun je niet bewaren tot de volgende dag!

Moraal , deel uit van wat je hebt en God zal het vermeerderen. Als dat ventje niet had gedeeld, had het wonder niet plaats kunnen vinden. Kijk niet of wat je hebt veel of weinig is, maar geloof dat God het kan vermeerderen.

Wij hebben ooit zoiets zelf meegemaakt. We organiseerden een slot Alpha avond en we hadden de toezegging dat er 80 gasten zouden komen. Maar in geloof dat het er meer zouden zijn hadden we voor 100 mensen eten ingekocht, incl. Ijsjes van de Aldi. Later bleken er 120 zijn geweest en iedereen had genoeg en ook de kipschnitzels en ijsjes waren aan iedereen uitgedeeld!

Geloof en dank voor wat je hebt dat God het kan vermeerderen, ook als straks in de kerk de collecte weer langskomt. Want God is de God, Die voorziet, JHWH Jireh, alleen Hij wacht tot wij gaan uitdelen, in geloof, want dan gaat het pas gebeuren. Ben je klaar om het wonder te zien gaan gebeuren? Dan zul je moeten gaan geven!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s