Sterk bewijzen


Want de ogen van de HEERE trekken over de hele aarde, om Zich sterk te bewijzen aan hen van wie het hart volkomen is met Hem. U hebt hierin dwaas gehandeld, want vanaf nu zullen oorlogen uw deel zijn. 2Kron.16:9

Lezen: 2Kron.16:1-14

Hoe kan het zo slecht aflopen met iemand, die toch eerst op de goede weg was geweest? Als je ook nog eens hoofdstuk 14 en 15 leest, dan weet je wat ik bedoel. Koning Asa was een goede koning, de hele twee hoofdstukken lang. Hij deed wat juist was in de ogen van de HERE, hij nam de vreemde altaren en offerhoogten weg, brak de gewijde stenen in stukken en hakte de gewijde palen om, hij wees het volk op de geboden en zei dat ze God moesten zoeken, hij nam de offerhoogten en wierookaltaren weg en het koninkrijk had rust onder hem. En hij versterkte de steden in vredestijd.

En toen het fout ging en er een gigantisch leger van de Crushieten op hen af kwam, 1000x 1000 man, is een miljoen volgens mij, riep hij de hulp van de HERE in en Die trof hen voor hun ogen en ze sloegen op de vlucht en ze achtervolgden hen en ze vermorzelden hen.

Dan komt er zelfs opwekking, een nieuw verbond dat ze de HERE, de God van Israël zouden zoeken met heel hun hart en met heel hun ziel en iedereen, die dat niet deed zou gedood worden, poe poe! Zelfs Oma wordt niet gespaard, ze wordt afgezet omdat ze een gruwelijk beeld voor Asjera had gemaakt. Tot het 35ste jaar van zijn regering was er geen oorlog. Maar dan komt de test, was het echt?

Het broedervolk, het Tienstammenrijk, trekt tegen hen op en bouwt Rama uit zodat er niemand meer naar Juda kan gaan, want daar staat de tempel, weet je nog, in Jeruzalem. En dan gaat het mis. Hoewel hij de eerste keer een miljoen soldaten versloeg in de kracht van de HERE, zoekt hij nu hulp, met behulp van de tempelschatten, wat dus aan God toebehoorde, en kocht hulp in van de koning van Syrië. En het schijnt te werken, want Israël wordt verslagen en Juda neemt Rama in.

Maar dan komt er een profeet, Hanani en we horen de tekst van vandaag, die meteen het hart van Asa blootlegt: ging het wel volkomen naar Hem uit? Aan zijn daden te zien leek het erop, maar waar was zijn hart? Er komt dan ook een vloek, vanaf nu zullen oorlogen je deel zijn.

De rust, die er was en die het gevolg was van het handelen naar Gods wil, wordt nu onrust een oorlog. En bekeert Asa zich, nee, want als hij ziek wordt gaat hij nog niet naar God, maar naar de geneesheren.

Een lang verhaal uit drie hoofdstukken in één Opfrisser, wat lang voor de zaterdag? Maar wel belangrijk. Want het is niet wat we doen, wat ons Gods gunst doet ontvangen, maar hoe ons hart is, want als dat volkomen, dus in zijn geheel, zonder bijbedoelingen, zonder dubbele agenda, naar Hem uitgaat, zal Hij Zich sterk bewijzen. Wat een belofte, maar wel een met een belangrijke voorwaarde: God duldt geen medeminnaars, Hij is een jaloers God. Daarom, willen we volledig in Zijn zegen staan, zullen we eerlijk en oprecht moeten zijn en ons hart veranderen, volkomen op Hem gericht zijn. Zijn we dat niet, Hij speelt geen spelletjes, maar wil volkomen toewijding, 100 %. Jezus zegt dat als we iets of iemand meer liefhebben dan Hem, we niet waard zijn om Zijn discipel te zijn…

Zullen we ons vandaag weer volkomen aan Hem toewijden? Als dat zo is, zet dan geen duimpje of amen onderaan, maar ‘ja ik wil’ oké?

Vader God, ik kies ervoor om al mijn afgoden, om van mijn andere minnaars, dingen die tussen U en mij instaan , afscheid te nemen en ze de deur te wijzen. Ik geef mij, opnieuw, volkomen aan U, mijn hart is voor U en voor niemand anders, ik dank U voor Uw genade!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s