Jezus Overwinnaar


Deze dingen heb Ik tot u gesproken, opdat u in Mij vrede zult hebben. In de wereld zult u verdrukking hebben, maar heb goede moed: Ik heb de wereld overwonnen.Johannes 16:33

Lezen: Joh.16:29-33

We bevinden ons in deze dag tekst, in de tijd, die Jezus met Zijn discipelen doorbracht, bij het laatste Avondmaal. Voordat Hij gaat lijden en sterven, met de voetstappen van de vertrekkende Judas nog in Zijn oren, vertelt Hij hen de dingen die er nog toe doen. Natuurlijk weet en gelooft Hij, dat Hij zal opstaan, maar het lijden staat nog tussen dat moment en nu.

Hij vertelt hen, en dus indirect ook aan ons, dat we in de wereld verdrukt zullen worden, vanwege ons geloof. Volgens velen is dat al zo, omdat ze zich, om geloofsredenen, niet willen vaccineren, en dus buitengesloten kunnen worden van dingen, maar persoonlijk denk ik, dat het nog heftiger kan worden. De discipelen hebben het allen aan den lijve ondervonden. Geen van heeft een sterfbed gehad, behalve Johnnes, maar die is levend uit een pot kokende olie gekomen, dus ook gemarteld. Want het woord getuige heeft ook de betekenis van martelaar in zich….

Maar daartegenover staat iets wat de wereld niet bieden kan, niemand, ook geen andere ‘god’ of stroming: de vrede van God, die we hebben in Jezus. Dat gaat ‘zen’, waar ook veel christenen zich mee bezig houden, vele malen te boven. Want het is een bovennatuurlijke vrede, die niet berust op eigen inspanning, om in een hoger niveau te komen. Het enige wat gevraagd wordt is overgave aan Hem.

En juist om die vrede kan je verdrukking lijden, omdat je dan geen behoefte te hebt aan surrogaat, want als je het echte geproefd hebt is de rest maar een schamel aftreksel, wat het niet haalt bij het origineel.

Het probleem is denk ik, dat we het een beetje verloren zijn, die intimiteit met God, het zijn in Zijn tegenwoordigheid. Want daar heeft Jezus het over. Daar ervaar je die rust, die vrede, bij Vader op schoot. Waarbij alles vervaagd, ook de tijd, ook je problemen en omstandigheden en waar die rust je oplaadt voor de dag.

De duivel moet dat missen, omdat hij in opstand kwam tegen God en de hemel uitgekieperd is, en kan het niet hebben dat wij dat, doordat we in Jezus Zijn, ieder moment, op iedere plaats, kunnen ervaren. Daarom wil hij het van ons afpakken, pure jaloezie.

Oefen je in je stille tijd, in de ‘verborgen omgang’, zoals de berijmde Psalm (25), dat noemt, want daar vinden zielen, waar Zijn vrees in woont, die vrede en die rust.

En we kunnen dat hebben omdat we te maken hebben met een overwonnen vijand. want Jezus heeft de wereld en de duivel en de dood en het dodenrijk, overwonnen. Daarom kunnen we moed houden, doorzetten, op de tanden bijtend, want Hij, Die in ons woont, is tenslotte sterker, dan hij, die in de wereld woont en wacht, op het openbaar worden van de zonen Gods en dat zijn jij en ik!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: