Leiden is dienen


En Hij ging zitten, riep de twaalf en zei tegen hen: Als iemand de eerste wil zijn, moet hij de laatste van allen zijn en een dienaar van allen. En Hij nam een kind, zette dat in hun midden en omarmde het, en Hij zei tegen hen: Wie een van zulke kinderen ontvangt in Mijn Naam, die ontvangt Mij; en wie Mij ontvangt, die ontvangt niet Mij, maar Hem Die Mij gezonden heeft. — Marcus 9:35-37

Lezen: Marcus 9:30-37

Leiden is dienen, heb ik deze Opfrisser als kopje meegegeven. En dat is in het Koninkrijk van God zo. Want daar is alles anders. Leiders zijn dienaars en de mensen die gediend worden zijn leiding gevend, want het gaat om hen. In de context zien we het ultieme voorbeeld van Jezus Zelf, als Hij Zijn lijden en sterven aankondigt. Hij leed ondraaglijke pijnen, ging de onderste weg, om allen, die in Hem zouden gaan geloven te dienen met hun redding. Hij gaf Zijn goddelijke status op (Fil 2) opdat wij behouden zouden kunnen worden!

De andere context is dat de discipelen hebben zitten bekvechten wie van hen nu wel de belangrijkste was. Jezus had van de twaalf drie discipelen, die een bijzondere status hadden, Petrus, Jacobus en Johannes. Van de laatste twee is bekend dat hun moeder hen wel naast Jezus op de troon had willen zien, een belangrijke ministerspost als Jezus de Romeinen het land had uitgekieperd, zoals zij waarschijnlijk dacht. Maar Jacobus is de eerste martelaar en wordt later onthoofd, Petrus verloochende Jezus zelfs, toen het erop aankwam. Alleen Johannes bleef trouw en noemde zich de discipel, die Jezus lief had.

Maar de aanleiding is dus wie er leiding gaat geven, wie de belangrijkste post gaat krijgen. En dan komt de les van vandaag. Autoritair leiderschap kan en mag dus in Gods gemeente niet, nooit, voorkomen! Het is uit den boze, letterlijk en figuurlijk. Je ziet soms mensen de voorganger naar de ogen kijken, slijm, slijm. Maar een echter herder mag daar niet gevoelig voor zijn! Je bent er om te dienen. Als er gegeten moet worden en het zou kunnen dat er niet genoeg is, ben jij degene, die als laatste neemt. Je spaart het uit je mond voor je schapen!

En dan zet Jezus een kind in hun midden en spreekt Hij de laatste regel. Niet helemaal duidelijk wat Hij daarmee zou bedoelen, tenzij je de versie van Mattheus er naast legt (Math.18) en dan zie je dat er in totaal drie dingen zijn, die Jezus over het kind zegt:

  1. wie het Koninrijk wil binnen gaan, moet worden als de kinderen’ (Mat.18:3),
  2. ‘wie de grootste wil zijn in het Koninkrijk der hemelen moet zich vernederen als dit kind’ (Mat.18:4)
  3. ‘wie dit kind ontvangt in mijn naam, ontvangt Mij’ (Mat.18:5).

En dan wordt het een stuk duidelijker. Wat is het toch makkelijk als je een bijbel hebt met verwijzingen onder ieder stukje, zodat je vergelijkbare teksten makkelijker kunt vinden! Ik gebruik altijd de Studiebijbel voor mijn Opfrisser, een aanrader als je wat dieper in het Woord wilt duiken.

Een kind heeft geen positie en wacht af wat hij zal krijgen (zeker in die tijd) Als we worden als zo’n kind, vol vertrouwen dat de Vader je zal geven wat je nodig hebt, in afhankelijkheid van Hem, dan zijn we leiders in de trant van Jezus. Ook Hij deed alles in afhankelijk van Zijn Vader, deed niets wat Hij de Vader niet had zien doen en volgde Hem en streefde ernaar Zijn wil te laten geschieden.

Dus Jezus volgen betekent dat je alle positie, die je misschien als leider zou kunnen hebben, laten varen en je niet laten dienen, maar dienen. Zonder vragen wat het je oplevert, maar alleen uit liefde voor Jezus en de mensen, die je mag dienen, want het is een eer om Zijn beminden te dienen, tot eer van Hem! En dan kan het zomaar eens zijn, dat je Jezus dient, in de persoon van dat gemeentelid, wat nu niet zo geliefd is, ook nog eens stinkt en altijd zeurt….

En onder de leiding van de Heilige Geest moet dat zeker lukken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s