Honingraat


Het hart van een wijze maakt zijn mond verstandig, en zal op zijn lippen het inzicht vermeerderen. Lieflijke woorden zijn een honingraat, zoet voor de ziel, en genezing voor de beenderen.Spreuken 16:23-24

Lezen: Spreuken 16: 16-30

Wat kunnen we soms met onze woorden, misschien zelfs onbedoeld, veel kwaad aanrichten. Soms is het zelfs aleen alleen de intonatie die mensen onzeker maakt of zelfs verwondt. Het spreekwoord zegt niet voor niets dat de toon de muziek maakt. 

Maar als we met onze woorden kunnen verwonden, dan kunnen we misschien ook wel genezen? Dat is tenminste wat ik hier lees. Spreuken is een praktisch boek, rechtlijnig, windt er geen doekjes om. Het raakt in deze teksten dan ook precies de kern aan: Het hart van een wijze maakt zijn mond verstandig. Vaak reageren we uit emotie, of misschien wel onze eigen pijn, of angst om afgewezen te worden, waarmee we dan weer juist bereiken, wat we willen voorkomen.

Je leest wel eens dat sommigen als wijze raad geven aan iemand om zijn of haar hart te volgen. Is dat wel zo wijs? Ons hart is vaak een bron van de vuilheid, zegt Jezus zelf. Daarom leren we onze kinderen toch ook om een nieuw hartje te vragen? Pas als ons hart vernieuwd is, omdat Jezus er is komen wonen, op onze uitnodiging, kunnen we het gaan vertrouwen. Dan komen er ook wijze en liefdevolle dingen uit onze mond. Reageren we nog steeds uit onze eigen pijn of verdriet, dan zullen we anderen beschadigen. Daarom is het goed om, voordat je antwoordt, eerst een moment van rust (lees gebed) te nemen en te overleggen met je hartbewoner, wat je kan antwoorden, of hoe je moet reageren. En geloof me, ik spreek uit ervaring. Je zou een reclamespreuk om kunnen bouwen in: Woorden maken meer kapot dan je lief is en zo is het.

Maar wanneer we ons laten leiden door de Bron van wijsheid, de Heilige Geest Zelf, dan kunnen onze woorden, als ze lieflijk zijn, als een honingraat zijn, heerlijk  zoet voor de ziel en zelfs de beenderen van iemand genezen. Onze woorden hebben kracht, om te vernietigen, maar zeker ook om te genezen. Niet alleen in autoriteit om te spreken tegen de berg, maar ook om de verwonden en gebrokenen van hart te genezen met liefdevolle woorden, gesproken in de kracht en de liefde van de Heilige Geest. Dat willen we toch allemaal?

Deel de Opfrisser gerust, laat anderen meegenieten

Uit het Opfrisser Archief van 28 mei 2016

— ————————————Advertenties———————————————
Ziehier het nieuwe promo filmpje over Schatzoeken: https://youtu.be/Jxag8kCBAXE
De eerstvolgende keer Schatzoeken is gepland op 1 mei a.s. .Dit is een actie in het kader van Operatie Sneeuwbal en kan ook online gevolgd worden. We gaan het Koninkrijk proclameren en demonstreren in bidden voor de zieken en de mensen tot Jezus leiden, die de Heilige Geest ons aanwijst.
Dat wil je niet missen, bestel je tickets op https://www.eventbrite.nl/e/tickets-schatzoeken-143389633253
—————————————————————————————————
Bron:www.dagelijkswoord.nl. Tenzij anders vermeld maak ik gebruik van de Herziene Statenvertaling © 2010 Stichting HSV——————————————————————————————————Word Partner in de Oogst voor tenminste €5,- per maand en ontvang het boekje ‘Wie ben ik’ als geschenk.https://www.arbeidersindeoogst.nl/word-partner——————————————————————————————————Wil je ook iedere dag de Opfrisser in je mailbox ontvangen? Op de website vind je links een kopje: ‘Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail’, als je daar je e-mail invult komt het goed, lukt dat niet, mail dan even naar opfrisser.7wees@gmail.com——————————————————————————————————Like 👍 deze Opfrisser waar je het leest, zodat anderen het ook lezen! En neem dan meteen onze Facebookpagina mee: https://www.facebook.com/OpfrisserMetDe7Ws

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s