Onbeduidend


(Eerder gepubliceerd op 24 december 2017)

En u, Bethlehem-Efratha, al bent u klein onder de duizenden van Juda, uit u zal Mij voortkomen Die een Heerser zal zijn in Israël. Zijn oorsprongen zijn van oudsher, van eeuwige dagen af. — Micha 5:1 (Herziene Statenvertaling)

Lezen: Micha 5

Op grond van deze tekst, die de schriftgeleerden aan Herodes en de Wijzen uit het Oosten laten zien, vertrekken zij naar Bethlehem, verder geleid door de ster en pleegt Herodes de kindermoord in Rama.

Wat is dat toch met dat plaatsje, waarom dat onbeduidend stukje land? Omdat David daar geboren is. Al zijn kinderen zijn elders geboren, veel van hen in het paleis in Jeruzalem. Maar zoals Samuel naar het huis van Isai moest gaan, wat we van de week al zagen, om daar de jongste en blijkbaar de onbeduidendste te gaan zalven als koning. Zo regelt de Here God dat ook Josef en Maria naar dat plaatsje moeten. Hij schakelt keizer Augustus in om dat te regelen. Een man die denkt dat Hij een wereldheerser is, maar in feite is ook hij een marionet in de handen van de Levende God. Dat geldt ook vandaag nog hoor. Ook Poetin en Trump en die nare man in Noord Korea zijn slechts poppen in Zijn hand, waarmee Hij de geschiedenis stuurt.

Zo’n onbeduidende plaats, wordt, door goddelijke ingrijpen met een keizerlijk decreet, de geboorteplaats van de Messias. En dat is al lang geleden beslist, vanaf de grondlegging der wereld. Zo belangrijk is dat dorpje. Het ligt niet echt ver van Jeruzalem, maar nu (nog) wel in de Palestijnse gebieden.

Bethlehem betekent Broodhuis, de plaats waar Naomi en Elkana uit vertrokken omdat er hongersnood was en zij haar hele familie verloor en terugkeerde met Ruth, die daarmee de overgrootmoeder van David werd. Broodhuis, waar het Levende Brood geboren werd. Geen plaats in de herberg, geen plaats in de wereld. Maar een engelenmacht zong: ‘Ere zij God’, want dat moment is gemarkeerd in de geschiedenis. Men heeft er onze jaartelling op aangepast, alhoewel die niet precies schijnt te kloppen, maar dat terzijde.

God kiest datgene wat onbeduidend is om het te verheffen en te gebruiken. Misschien vind jij jezelf wel onbeduidend, niets waard. Je bent niks en je kunt niks, je hele leven is ‘Net niet’ Weet dan dat de Here God je niet onbeduidend vindt. Voor Hem ben je waardevol en een parel in Zijn hand. Zelfs als jij de enige mens op aarde was geweest, dan nog was Jezus naar de aarde gekomen om te sterven voor jou! Zo waardevol ben je. Recht daarom je rug en zeg het, iedere dag tegen jezelf: ik ben waardevol en kostbaar in Gods ogen. Beloofd?

Gezegende Kerstdagen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s