Gelukkig


Hij echter die zich in de volmaakte wet verdiept, die van de vrijheid, en daarbij blijft, die zal, omdat hij niet een vergeetachtig hoorder geworden is, maar een dader van het werk, zalig zijn in wat hij doet. — Jakobus 1:25 (Herziene Statenvertaling)

Lezen: Jac.1:19-27

Heb het al eens vaker gezegd, Jakobus is van het ‘geen woorden, maar daden’ type en dus een man naar mijn hart. Sommigen gebruiken, of misbruiken, hem wel eens als tegenhanger van de genade, maar dan heb je het mis. Hij zegt alleen dat wat je zegt ook gevolgd moet worden door wat je doet. Hij noemt de wet hier zelfs de wet van de vrijheid. Dat is dus geen keurslijf van do’s en don’ts, dat is vrijheid. En als je je daar aan houdt word je ‘zalig’ Dat is nu, vind ik, een niet zo’n beste woordkeus van de Herziene Statenvertalers, want dat schept nu juist die verwarring. Het woord dat hier gebruikt wordt is ‘makarios’ (er was ooit een Grieks-orthodoxe bisschop die zo heette) en dat betekent: gelukkig, of zoals je wilt, gelukzalig, zoals in de zaligsprekingen van de Here Jezus. Die hebben niets met je al of niet naar de hemel gaan, je redding te maken, nee, gewoon met het hier en nu.

Dus wanneer geloof gevolgd wordt door daden, dan word je daar een gelukkig mens van. Dat is dus weer het ‘zegen en vloek’ verhaal’ Ben je binnen de beschermende handen van Gods geboden, gaat het je goed, maar begeef je je daarbuiten dan loop je gevaar en dat moet je niet willen!

Nog even over die wet van de vrijheid, we beslissen dus zelf, maar de gevolgen zijn dus ook voor onszelf….. dat moeten we goed beseffen.

En aangezien ongeloof de enige zonde is die ons uit de hemel houdt, hebben onze foute beslissingen daar geen vat op. Het is alleen wel zo, dat wanneer je bewust zondigt er scheiding komt tussen God en jou, of andersom. De Heilige Geest lijkt minder aanwezig, je ervaart minder, bidt minder, etc en voor je het weet is het vuur gedooft en je passie gerooft.

Dat gebeurt zo vaak, je ziet het om je heen, mensen die eerst in vuur en vlam voor Jezus stonden zijn in eens minder gepassioneerd en lauw. Wel, een zonde waar je je maar niet van bekeert kan daar de oorzaak van zijn. Vraag opheldering aan de Heilige Geest, belijd je zonde, breek ermee en laat je opnieuw vullen en je staat weer in de fik voor Jezus. En persoonlijk is dat iets waar ik erg gelukkig van word, want dan ga ik juist doen wat Hij van me vraagt en wordt geloof iets wat je doet. Gelukkig wel!

_________________________________________________________________________

* Luister hier de uitzendingen terug van ‘Op weg met de Bijbel’: https://atomic-temporary-22946358.wpcomstaging.com/preken/

* Ook iedere dag de Opfrisser in je mailbox? Stuur een berichtje naar opfrisser.7wees@gmail.com en je wordt toegevoegd. Of like onze facebookpagina https://www.facebook.com/OpfrisserMetDe7Ws\

* Wil je ons steunen? Word partner van Arbeiders in de oogst voor minimaal 5 euro per maand en ontvang het boekje “Wie ben ik?’ Gratis. https://www.arbeidersindeoogst.nl/word-partner

* De Opfrissers zijn ook in boekvorm verkrijgbaar in de webshop: http://arbido-webshop.nl

* Je kunt mij ook boeken als spreker in je kerkdienst of voor de workshop doeltreffend bidden. Kijk op http://ariedepaauw.nl

* Draag je geloof (uit) https://www.xshirts.nl

2 gedachten over “Gelukkig

  1. Pingback: Gelukkig |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s