Weinig woorden


Wees niet te snel met uw mond, en laat uw hart zich niet haasten een woord te uiten voor het aangezicht van God. Want God is in de hemel en u bent op de aarde. Laat daarom uw woorden weinig in aantal zijn. — Prediker 5:1 (Herziene Statenvertaling)

Lezen: Prediker 5:1-6

Het Boek Prediker is best wel een lastig boek. We kennen er wel dingen uit, zoals dat er voor alles een tijd is, ooit bekend geworden als hit van de Byrds in Turn, turn, turn, en dat luiaards tot de mieren moet gaan om hun werken te zien, maar voor de rest heeft het weinig bekendheid.

De tekst van vandaag is best een lastige. Want wij leren juist dat je alles in gebed moet brengen, dat je met God mag spreken zoals je met je vader praat, zonder ophef en zonder schroom.

En hier staat juist dat je de dingen overdacht moet zeggen en niet te snel moet zijn met dingen zeggen voor het aangezicht van God.

Wel de context is dat God een heilig God is en dat we ons dat wel eens niet realiseren, zeker in de evangelische wereld niet. Want Hij is zeer te vrezen. Ik denk dat de BasisBijbel het goed verwoord, omdat dat even verderop ook weer aan bod komt het doen van beloften aan God.

We zingen zo vaak van die mooie dingen, dat we Hem ons hele hart geven, alleen voor Hem leven, zullen gaan waar Hij zegt dat we moeten gaan, dat we Hem alles geven en noem maar op, maar als puntje bij paaltje komt doen we het toch niet.

Een spreekwoord zegt dat belofte schuld maakt, m.a.w. dat je die moet inlossen. En een belofte die je niet hebt gehouden kan een open deur zijn waardoor de tegenstander ingang vindt in je leven.

Daarom is het belangrijk om de Heilige Geest te vragen of je nog beloften hebt openstaan, die je (nog) niet hebt ingelost, naar God of naar mensen. Als er dingen in je gedachten komen kan je twee dingen doen, je kunt ze gaan inlossen, als dat mogelijk is, of als het onmogelijk is, moet je ze herroepen en belijden dat je het te lichtvaardig hebt gedaan.

Beter is daarom het advies van Prediker op te volgen en je de volgende keer te bedenken als je iets belooft. Kan ik het nakomen?

En het ligt zo voor in onze mond: ik zal voor je bidden hoor, maar je vergeet het gewoon. We zullen snel een afspraak maken, en het gebeurt maar niet.

Bezint eer ge begint, ook in deze dingen, laat je hierin leiden door Zijn Geest, en zeg niet zoveel, toch niet zo gek, die Prediker…

__________________________________________________________________________________

* Luister hier de uitzendingen terug van ‘Op weg met de Bijbel’: https://atomic-temporary-22946358.wpcomstaging.com/preken/

Doe je mee met de SWAT – stil Winning Activation Training op 5 oktober. a.s. In Rotterdam? Geef je hier op: http://www.soul-winning-action-training.ga

* Ook iedere dag de Opfrisser in je mailbox? Stuur een berichtje naar opfrisser.7wees@gmail.com en je wordt toegevoegd. Of like onze facebookpagina https://www.facebook.com/OpfrisserMetDe7Ws\

* Wil je ons steunen? Word partner van Arbeiders in de oogst voor minimaal 5 euro per maand en ontvang het boekje “Wie ben ik?’ Gratis. https://www.arbeidersindeoogst.nl/word-partner

* De Opfrissers zijn ook in boekvorm verkrijgbaar in de webshop: http://arbido-webshop.nl

* Je kunt mij ook boeken als spreker in je kerkdienst of voor de workshop doeltreffend bidden. Kijk op http://ariedepaauw.nl

* Draag je geloof (uit) https://www.xshirts.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: