Sterk bewijzen


Want de ogen van de HEERE trekken over de hele aarde, om Zich sterk te bewijzen aan hen van wie het hart volkomen is met Hem. — 2 Kronieken 16:9 (Herziene Statenvertaling)

Lezen: 2Kron.16:1-10

Onze dagtekst van vandaag komt uit de geschiedenis van Asa, koning van Juda, het 2 stammenrijk. Hij was goed begonnen, diende God op een goede manier. Maar wanneer hij wordt aangevallen door het broedervolk, Israel, het 10 stammenrijk, vertrouwt hij op zijn eigen listen. Hij sluit een verbond met de koning van Aram, nou een verbond, het is meer omkoping. Daarvoor gebruikt hij niet alleen zijn eigen kostbaarheden, maar ‘leent’ ook nog eens het nodige uit de tempel. Wat hij in ieder geval niet doet, is de HERE raadplegen…… zijn plannetje lijkt te lukken, Israel stopt met Juda aan te vallen, want een tweefrontenoorlog oorlog, daar zit niemand op te wachten, en trekt zich terug. Goed gedaan zou je zeggen.

Maar dan komt er een ziener, Chanani, het enige optreden wat we van hem in de Bijbel tegenkomen. En hij veroordeelde op niet mis te verstane toon, alles wat Asa gedaan had en spreekt zelfs een vloek over hem uit. Maar in die profetie, vinden we het pareltje van onze dagtekst van vandaag. Want als Asa dat had gedaan, dan was het anders met hem afgelopen!

Want God is op zoek naar mensen, die Hem van harte dienen, wiens hart volkomen naar Hem uitgaat, zegt de NBG’51. Die het dus met hun hele hart doen, en niet uit winstbejag, om er beter van te worden, maar met het hart, dus met liefde. En dan zal Hij Zich sterk bewijzen, krachtig helpen.

Weet je, onze motieven zijn voor God belangrijk. Waarom doen we iets, of juist niet? Voor het oog kan men dan misschien zeggen: dat is een vroom iemand, die doet zoveel, maar waarom? De liefde tot God en de bewogenheid naar de naaste zijn de enige juiste motieven, die Gods goedkeuring kunnen wegdragen. Al het andere is religie en daar kotst Hij van. Hij wil echtheid. We kunnen nog zo onze stinkende best doen, als ons hart er niet in is, of omdat we het doen om de eer van mensen, of om bij God in een goed blaadje te komen, is het vuilnis, niks waard! Waar is ons hart in de dingen die we doen?

Asa neemt het Chanani niet in dank af, hij wordt gevangen gezet. Dat kan gebeuren als je de boodschap brengt, die God wil dat je brengt, dat kan je je bediening kosten, je vrijheid, je inkomsten, als je fulltime in het Koninkrijk werkt. Maar het is geen reden, dat mag het nooit zijn, om de boodschap niet te brengen. Als je er echt 100% van overtuigd bent dat dat hetgeen is dat God wil dat je spreekt, dan is het maar zo. Dan zal Hij ook voorzien. Zo niet, dan zitten we in hetzelfde schuitje als Asa en vertrouwen we meer op onszelf, dan op Hem.

Het loopt niet goed af met Asa, hij wordt ziek en ook dan raadpleegt Hij de HERE niet, blijkbaar niets geleerd en dat is zo jammer. Want als we niet van onze fouten leren, blijven we ze maken…

God is op zoek naar jou, als je Hem oprecht dient, doe je dat (nog) niet, bekeer je ervan, toets je motivatie en ga Hem dienen met je hele hart, dan kan je op Zijn Hulp rekenen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s