Het 7de wapen


Terwijl u bij elke gelegenheid met alle gebed en smeking bidt in de Geest en daarin waakzaam bent met alle volharding en smeking voor alle heiligen.  Efeziers 6:18(Herziene Statenvertaling)

Lezen: Efeze 6:10-20

Wanneer er onderwijs gegeven, of gepreekt wordt, over de geestelijk wapenrusting, hoor je vaak dat er 6 wapens zijn, maar Paulus sluit toch echt af met het zevende: het bidden in de Geest. 6 is natuurlijk ook geen bijbels rijtje, 7 daarentegen is het het getal van de volheid. En hij zegt ook in vers 13 dat we de gehele wapenrusting moeten aannemen, dus ook het zevende.

Bidden in de Geest, wat is dat dan? Dat is dat de Heilige Geest je gebed overneemt en je dingen gaat bidden, die helemaal niet op je ‘lijstje’ stonden, of dat je ineens merkt dat je zo vurig voor een onderwerp of personen bidt, dat je er zelf van staat te kijken. En het is bidden in tongen, de taal van de Heilige Geest. Toen er op Opwekking over werd gesproken en ze de #alintongengesprokenvandaag? In het leven riepen, wierp dat nogal wat stof op.

Dat komt door een groot misverstand. Als je in de Heilige Geest gedoopt bent, komt de Heilige Geest dus in, over en rondom je, met alles wat Hij heeft, inclusief Zijn negen gaven. In de Bijbel lezen we op herhaalde plaatsen, dat wanneer dat gebeurt, dat gepaard gaat met het spreken in tongen. Nu was er in Korinthe een groep mensen die vonden dat zij, die dat deden, meer geestelijk waren dan zij die dat (nog) niet deden, maar dat is je reinste flauwekul. Als je al net nadat je gedoopt bent in de Geest dat kan, dan helpt het je alleen maar op jezelf op te bouwen (Wie in een tong spreekt sticht zichzelf, zegt Paulus). Dan hoeft het ook niet vertolkt te worden. Pas als er een boodschap in tongen komt, die dan nog meer is dan een profetie, moet er vertolking zijn. Toen Petrus terugkwam en verantwoording moest afleggen dat hij een heiden, Cornelius en zijn huis, had gedoopt, was het spreken in tongen het afdoende bewijs dat zij de Heilige Geest ontvangen hadden. (Hand 10) Iedere Geest-vervulde gelovige kan dus in tongen spreken, soms lukt dat niet, of nog niet, dat kan verschillende oorzaken hebben. De belangrijkste is of je echt vervuld bent ja, dan nee. Zo niet, ga er achteraan, het is de belofte die voor iedere gelovige zo belangrijk is. Het andere is, dat je de Geest moet vragen om je de blokkade te laten zien, zodat je die kunt opruimen. Laat voor je bidden, door iemand die het al wel kan en ga oefenen.

En dan nu het bidden in de Geest zelf, als je in tongen bidt, bidt de Heiige Geest dus door ons heen, dat zijn de onuitsprekelijke verzuchtingen in Rom 8. Hij neemt het over, als wij het Hem laten doen. Dat gebed is altijd krachtig en wordt verhoord. Maar je weet toch niet wat je bidt? Vraag dat dan aan de Heilige Geest, of Hij het je wil vertellen. Iemand zei eens, ach dat heb ik niet nodig, ik kan ook wel zonder. Dat is alsof een soldaat zegt dat hij geen kogels nodig heeft voor zijn geweer. Maar met alleen maar ‘pang’ roepen win je geen oorlog. Gebruik daarom het zevende wapen, waar en wanneer je maar kunt, voortdurend zegt Paulus, zonder ophouden. Het kan situaties drastische en dramatisch veranderen! Dat stuk gereedschap wil je toch niet missen?

NB:  Ik heb ooit een stukje geschreven, als een soort Catechismusvraag: Wat nut ons het spreken in tongen. Heb je hierin interesse, laat het me weten, stuur ik het je toe

3 gedachten over “Het 7de wapen

  1. Sjalhom ,
    Mag ik u vragen om het stuk over in tongen praten?
    Zal graag willen leren hoe ik in de heilige geest een relatie met de Hemelse vader mag verdiepen.

    Gr dochter van de Vader.

    Like

  2. Pingback: Opbouwend bidden |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s