Machtig wonder


Dan helemaal ontwaakt straft hij de wind af en zegt hij tot de zee: zwijg jij, houd je koest!– en de wind gaat liggen en er geschiedt een grote stilte. Marcus 4:39 (Naardense Bijbelvertaling)

Lezen: Markus 4:35-41

Het hele verhaal over de storm op het meer is volgens mijn optiek door weinig mensen begrepen. Natuurlijk is het een geweldig wonder, dat zelfs de storm Hem gehoorzaamt, als Hij deze bestraft. Het is dan ook niet zomaar een storm, het is een demonische storm. De Here Jezus en Zijn discipelen zijn onderweg om de door een legioen van demonen bezette man vrij te zetten. De duistere machten weten dat blijkbaar en komen in het verweer. En wat doet Jezus? Hij slaapt, uitgeput van het onderwijs en het doen van wonderen valt Hij in slaap, Hij wil even rusten, menselijk toch?

Dan steekt de storm op en die is blijkbaar zo heftig dat zelfs deze ervaren vissers denken dat ze zullen vergaan. Vergis je niet, ze kenden het water, het was hun werkterrein. Maar wat ze niet onderkenden was de geestelijke achtergrond van deze storm, dat het een aanval van de vijand was en ze handelden dus niet navenant. Dat zien we vaak om ons heen. Problemen met een geestelijke oorzaak moeten we geestelijk aanpakken, doen we dat niet dan heeft niets wat we doen effect, ook al zijn we nog zo op dat gebied gespecialiseerd!

Ten einde raad maken ze de Here Jezus maar wakker en dat niet alleen, ze verwijten het Hem ook nog dat Hij heerlijk licht te slapen. Dan, helemaal wakker, straft Hij de wind af (muilkorven is eigenlijk het woord wat gebruikt wordt) en Hij zegt tot de zee: Hoe je koest (zoals je tegen een hond praat) en de wind gaat liggen en er komt een grote stilte. Het is meteen rustig, geen golfje meer te zien. En de Here Jezus, is Hij nu chagrijnig omdat ze Hm wakker gemaakt hebben? Want Hij zegt: ‘Waarom bent u zo angstig? Hebt u dan geen geloof?’

Nee, ik denk niet dat Hij chagrijnig was omdat ze Hem wakker hebben gemaakt, maar omdat ze geen geloof hadden. De essentie van dit verhaal is dus, dat wij ons geloof moeten gebruiken om de stormen in ons leven tot stilte te brengen. Liedjes als ‘met Jezus in de boot ben je veilig in de storm’ klinken heel vroom, maar laten ons niet zien welke macht en autoriteit wijzelf bezitten, als we ons geloof gaan uitoefenen. Wij vragen nog steeds dingen aan God, die Hij ons heeft opgedragen om te doen en dan vinden we het gek dat het niet gebeurt. De Here Jezus deed dit wonder niet als de Zoon van God, dat had Hij allemaal afgelegd, weet je nog? Hij deed het als de Zoon des mensen, vervuld met de Heilige Geest! Wanneer wij gaan beseffen dat Diezelfde kracht ook in ons woont en door ons heen wil werken, daarin gaan wandelen en handelen, gaan we het Koninkrijk zien doorbreken, en is de zwaarste storm ook voor ons geen probleem. Sta op, word wakker! En bestraf de storm in je leven!

‭‭

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s