Stad zonder muur


Zoals een opengebroken stad zonder muur, zo is een man die zijn geest niet in bedwang houdt.  Spreuken 25:28 (Herziene Statenvertaling)

Lezen: Spreuken 25

Zelfbeheersing is een partje van de vrucht van de Geest, zoals we ook de Geest van bezonnenheid gekregen hebben, naast die van kracht en liefde.

Deze tekst zegt het gewoon onomwonden. Als je jezelf niet kunt beheersen, dan ben je als een stad met kapotte muren, opengebroken, alles en iedereen kan er zomaar inlopen. Die zelfbeheersing kan natuurlijk op allerlei terrein zijn. Mijn diëtiste zei destijds dat ik last had van een bodemsyndroom. Wat is dat dan?, vroeg ik. Dat als je iets opent je door gaat tot de bodem, dus totdat het op is. 😦

Ja, zelfbeheersing met eten, maar ook met je gedrag. Kan je soms zomaar uitbarsten in een woedeaanval? Dan zijn de gevolgen vaak niet te overzien en zeg je dingen in je drift, waar je later spijt van hebt en die nog maar moeizaam zijn te herstellen.

In de bevrijdingsbediening hebben we het over open deuren. Dingen in je leven, die je moet opruimen, omdat de boze daardoor legitieme toegang heeft in je leven. Wel gebrek aan zelfbeheersing is dus geen open deur meer, alles ligt open en bloot.

Hoe reken je dar mee af?

Wel het antwoord heb ik eigenlijk al aan het begin gegeven. In de eerste plaats zul je je ervan moeten bekeren, afkeren.

Heer ik kies ervoor om mij te bekeren van het gebrek aan zelfbeheersing‘.

En dan vragen of de Heilige Geest je vult, want het is een partje, 1 van de negen, van de vrucht van Zijn werk in jouw leven. Die vrucht moet groeien, maar dan moet je hem wel voedsel geven. Dat wat je aandacht geeft groei, is een bekend gezegde. Constant vervuld blijven met Zijn Geest. (Ef.5:18 staat in een werkwoordsvorm dat zegt dat we dat continue moeten zijn) En dan komt die bezonnenheid vanzelf. Geef Hem de ruimte om deze dingen in je leven op te ruimen, de resultaten zullen verbluffend zijn! Tot eer van Hem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s