Geest van zachtmoedigheid


Broeders, ook als iemand onverhoeds tot enige overtreding komt, moet u die geestelijk bent, zo iemand weer terechtbrengen, in een geest van zachtmoedigheid. Houd intussen uzelf in het oog, opdat ook u niet in verzoeking komt.  Galaten 6:1 (Herziene Statenvertaling)

Lezen: Galaten 6:1-10

Wat wassen we elkaar in geestelijk Nederland, en ook daarbuiten, graag de oren. Als er iemand een foute lering heeft wordt hij meteen gedoodverfd als dwaalleraar of valse profeet en als een leider een misstap begaat lusten de honden er geen brood van hoe snel hij afgeserveerd wordt. De sociale media hebben tegenwoordig het zelfde effect wat de schandpaal vroeger had, in de middeleeuwen….

Maar de tekst van vandaag leert ons anders. Natuurlijk mogen we elkaar terechtwijzen als we dingen zien, die niet goed zijn. Het woordje wat gebruikt wordt in de grondtekst kan ook betrappen betekenen. Maar dan moeten we niet die persoon stenigen, zoals onder het Oude Verbond gewoon was, maar terechtwijzen, terechtbrengen, in een geest van zachtmoedigheid. Zachtmoedigheid is een partje van de Vrucht van de Geest, weet je nog? En een zachtmoedig mens is geen watje, maar handelt uit liefde, maar kan wel doortastend zijn. De Bijbel zegt dat Mozes de zachtmoedigste man op aarde was. Toch leidde hij 6 miljoen koppige en weerbarstige Israëlieten naar het Beloofde Land!

Maar wij mogen nooit vergeten dat we zelf ook uit genade leven en genade nodig hebben. Vanuit dat oogpunt mogen we de ander, zelfs al gaat hij de fout in, benaderen. En in stilte, rustig er niet over praten met een ander dan met de persoon in kwestie en onze hemelse Vader. Dan zijn we weer Geheel Anders, omdat we Christus hebben leren kennen, want de wereld brandt je af, maar Jezus neemt je aan en zo ook wij. Je laten leiden door de Geest is in deze dingen ook het beste wat je kan doen, en Hij is tenslotte Zelf de Geest van zachtmoedigheid

—————————————————-—————————————————————

* Luister je a.s. Vrijdagavond ook weer naar ‘Op weg met de Bijbel, op Groot Nieuw Radio van 22u tot 22:30 met Carola Veldhuizen en ondergetekende?

* Luister hier de eerdere uitzendingen terug van ‘Op weg met de Bijbel’ terug: https://atomic-temporary-22946358.wpcomstaging.com/preken/

* Wil je ook iedere dag de Opfrisser in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan op opfrisser.7wees@gmail.com

* Draag je geloof uit https://www.xshirts.nl/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s