Gebruiksaanwijzing


‘Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad.’

Psalm 119:105 HSV

Lezen; Psalm 119:105-112

Wij mannen staan erom bekend nooit de gebruiksaanwijzing te lezen als we weer eens een of ander vernuftig apparaat hebben gekocht. We gaan meteen aan de slag en pas als het helemaal niet lukt gooien we het of weg of we gaan op zoek naar de gebruiksaanwijzing, die al bij het oud papier is beland. Overdreven natuurlijk, maar het gebeurt (mij)

Dat is ook zo vaak met het leven. We hebben van de Gever van het leven een geweldige gebruiksaanwijzing gekregen. Er staan in Gods Woord zoveel dingen over het leven dat, als we die gewoon zouden doen, we onszelf een hoop leed zouden besparen. Hoe gaan we met elkaar om, het huwelijk, de gemeente, je zakenleven, mijn en dein, opvoeding van je kinderen, goede gezonde voeding, duurzaam verbouwen van je landbouwgrond, je kunt het zo gek niet opnoemen, je vindt het allemaal in Gods gebruiksaanwijzing.

En het probleem van de mensheid is dat wanneer het fout gaat, we de Maker de schuld geven, terwijl we de gebruiksaanwijzing hebben weggegooid, niet leven naar wat God zegt dat goed is.

Ik pleit niet voor een wettisch bestaan, nee, ik zeg dat in Gods Woord, zowel in het Oude- als het Nieuwe Testament gewoon belangrijke regels staan, die we moeten navolgen, als een gebruiksaanwijzing. Wanneer we dat gaan doen, komen we onder de zegen, omdat dingen nu eenmaal zo werken, omdat de Maker het zo heeft bepaald. Eigenlijk is het zo eenvoudig, doe dit en leef, zegt God. Doe je het niet en het gaat mis is dat geen straf, maar het gevolg van je eigenwijsheid en het niet houden aan de gebruiksaanwijzing. En dan vervalt in het gewone leven je garantie. Maar bij God kan je altijd weer opnieuw beginnen, dat is nu genade. Simpel en eenvoudiger kan ik het niet maken, toch?

Gebruik dus Zijn Woord als een lamp voor je voet om je richting te geven in belangrijke beslissingen, want Hij spreekt ook vandaag nog, maar allereerst door de openbaring van Zijn Woord.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s