Nieuwe mens


‘Daarom, als iemand in Christus is, is hij een nieuwe schepping: het oude is voorbijgegaan, zie, alles is nieuw geworden.’

2 Korinthe 5:17 HSV

Lezen: 2 Kor.5:11-21

Mijn Opfrisser van gisteren maakte hier en daar nogal wat los, omdat ik indirect reageerde op de bekende poster over de brede en de smalle weg, die de dag ervoor op Facebook had gestaan. Daardoor was er misschien minder nuance en belichtte ik de zaak van 1 kant, ervan uitgaande dat men regelmatig deze opfrisser leest. Maar ik kan er niet tegen wanneer men de zaken omdraait en de genade veracht door te leren dat je eerst bepaalde dingen moet doen (of laten) wil je behouden zijn. Het begint gewoon bij de genade van de Here Jezus, niks verdienste, niks eigen gerechtigheid, je kunt het niet verdienen. Je kunt er wel voor kiezen, God heeft ons de keuze gegeven om voor Hem te kiezen, we hebben een vrije wil en die respecteert Hij. Zoals Hij de wil respecteerde in het verhaal van de verloren zoon. Die koos ervoor om bij de Vader weg te gaan en een leven van feesten en beesten te gaan leiden en de erfenis erdoor joeg. Maar Vader stond iedere dag op de uitkijk…. en er was geen woord van verwijt toen de zoon terugkeerde, althans bij de vader niet, de broer laten we maar even buiten beschouwing….

In de tekst van vandaag zien we dat wanneer we in Christus zijn en Hij in ons, we een nieuwe schepping zijn. Dat werkt bij de een wat sneller uit dan bij de ander, maar het is een feit, het oude is voorbijgegaan het nieuwe is gekomen, alles is nieuw geworden. De staat van de mens is veranderd. Van een kind van de duisternis naar die van een kind van God. En net zo min als een pasgeboren baby alles weet, zal een pas wedergeboren christen ook alles weten, maar de Geest woont in zijn hart en die zal Hem alles leren. Wij mogen ze discipelen, mee nemen op de weg, hen de dingen leren, die Jezus Zijn discipelen leerde, zoals Hij ons bevolen heeft. Maar de verandering komt van binnen uit, pas dan ga je dingen doen en dingen laten, niet andersom. Het is de Heilige Geest, Die het in je bewerkt en dat gaat bij de ene nu eenmaal sneller dan bij de andere. Er zijn mensen die zijn vanaf dat moment van iedere verslaving af, maar anderen blijven er hun hele leven mee kampen. Houdt Vader daarom meer van de een dan van de ander? Echt niet, maar Hij wil wel dat we Hem in alle dingen betrekken, juist als dat nieuw worden niet zo goed blijkt te werken. Daar kunnen allerlei oorzaken voor zijn, zoals demonische gebondenheid of wat dan ook. Bevrijding is dan nodig en mensen komen daar als herboren uit. Maar het feit blijft dat we vernieuwd zijn, een nieuw schepping. De duivel probeert ons nog op het oude te pakken, maar al onze zonden zijn in het diepst van de zee geworpen en God denkt er niet meer aan, omdat de Here Jezus ze aan het kruis verzoend heeft, (vers 19) Wat is de genade toch een geweldig iets. Laat je nooit dwingen om genade met werken te vermengen, want je kunt ze niet door elkaar heen husselen. De een is het gevolg van de ander, maar de volgorde is eerst genade ontvangen en dan de werken doen, omgedraaid is het Wetticisme en gedoemd om te mislukken. Vergeet dat nooit!

—————————————————-—————————————————————

* Luister hier de eerdere uitzendingen terug van ‘Op weg met de Bijbel’ terug: https://atomic-temporary-22946358.wpcomstaging.com/preken/

* Wil je ook iedere dag de Opfrisser in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan op opfrisser.7wees@gmail.com

* Draag je geloof uit https://www.xshirts.nl/

Eén reactie op “Nieuwe mens”

  1. De klassieke manier van de duivel om christelijke gemeenschappen en/of kerken krachteloos te maken, is door uitspraken van de HJC zo toe te passen, dat daarmee de Wet uit het Oude Testament in onbruik bij die geloofsgemeenschappen geraakt. Maar de HJC kwam niet om die OT Wet af te schaffen, maar hem persoonlijk te vervullen! Nu stopt men sinds de eeuwwisseling massaal de voorlezing van de 10 Geboden, juist omdat daarin ‘het niet mogen begeren van andermans goederen’ zo prominent uit blijkt.

    Dit heeft tot gevolg dat de ‘zonde van de hoogmoed’ zich prominent nestelt in hoofden van kerkbesturen, die nu niet meer via die 10 Geboden zichzelf en de eigen mensen wekelijks waarschuwen voor of tegen andere goden. Probleem is echter, dat inwoners van ons land door de VOC-mentaliteit niet alleen de aandelen/beurshandel hebben bedacht, maar tot nu toe ook verfijnd. Het speculeren met andermans geld of goederen is regelrecht strijdig met de 10 Geboden van God ( In het Oude Testament heet dit de Wet van God).

    Kerkbesturen waarin deze vorm van hebzucht gedoogd of aangemoedigd wordt (woekeren met andermans talenten, heet het dan vroom), hameren juist ook vaak op het afdragen van ‘de tienden’, terwijl door het afschaffen van de voorlezing van de 10 geboden zijzelf op voorhand wegens de zonde van de hoogmoed (men acht zichzelf wijzer dan de HJC die de Wet niet kwam afschaffen en indringend waarschuwde over het weglaten of aanpassen van Bijbelteksten) vaak meemaken dat er amper heidenen door hun inbreng tot geloof komen of dat de Heilige Geest meewerkt in die gemeentes tot eer en heil van de levende God.
    (6 Van de 7 kerken in NL groeien daarom ook niet, ze krimpen eerder, omdat het bezit door de leden hoger op prijs gesteld wordt dan de identiteit die men in Christus verwerft als gevolg van de genade die men van Hem aangepakt heeft). De satan zegt dan: foutje, bedankt!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: