Luide toon


Ik zal de HEERE met mijn mond op luide toon loven, te midden van velen zal ik Hem prijzen. Want Hij zal aan de rechterhand van de arme staan om hem te verlossen van hen die zijn ziel veroordelen.  Psalmen 109:30-31 (Herziene Statenvertaling)

Lezen: Psalm 109:21-31

Dat is dus niet zachtjes, op luide toon. Vaak hoor je de klacht dat muziek, zeker als dat gemaakt wordt met moderne instrumenten zoals gitaren en drums, te hard zijn in een gemeente. Het ligt dan echter niet vaak aan het volume, maar aan de schelheid van de tonen waarop iets afgesteld staat. Soms kan een beetje bas of midden erbij al genoeg zijn om het dragelijk te maken. Geluidsman/vrouw zijn is niet zomaar aan knopjes draaien, het is een serieuze aangelegenheid waarbij een beetje opleiding helpen kan. Hoe irritant zijn de piepen niet, die we rondzingen noemen en die je oren voor een poosje dicht laten zitten. Ook dat heeft vaak te maken met het niet goed afstellen van de zaken.

Maar het op luide toon loven van de Here, met de mond, maar dat mag net zo goed voor mijn part met je gitaar of drums, is een geweldig iets. Want iedereen mag het horen, zelfs buiten de kerk, als je maar geen geluidsoverlast maakt, waar de buren last van hebben 🙂 Maar het op luide toon heeft iets te maken met enthousiasme, je kunt het niet meer inhouden. Het woordje enthousiast is een Grieks woord wat ‘in God’ betekent, de Duitsers gebruiken ‘beGeistert’ en daar hebben we ook een germanisme voor, begeestert, maar dat is geen goed nederlands. Vol van de Geest zou beter zijn, dan neemt Hij het over!

Het moet dus niet hard zijn om het hard zijn, maar als je enthousiast bent, praat je ook al met een groter volume. De Naardense vertaling zegt Mateloos. Dus zonder maat. Lekker onstuimig met heel je hart. Met hart en stem Hem loven want Hij is het waard. Omdat Hij zich om ons mensen bekommert, naar ons omziet, Zich laat zien als de God, Die er is. Dan kan je toch niet stil zijn?

—————————————————-—————————————————————

* Wil je ook iedere dag de Opfrisser in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan op opfrisser.7wees@gmail.com

* Gaat het dit jaar wel lukken. Courage (terug) in de top 1008. Stem vandaag! https://www.grootnieuwsradio.nl/top1008/stem

* Wil je ons steunen? Dat kan eenvoudig: https://bunq.me/helponsoogsten

* Draag je geloof uit https://www.xshirts.nl/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s