Jong geleerd…


‘Oefen de jongeman overeenkomstig zijn levensweg, ook als hij oud geworden is, zal hij daarvan niet afwijken.’

‭‭Spreuken‬ ‭22:6‬ ‭HSV‬‬

Lezen: Spreuken 22:1-9

Dat is nogal een boude stelling, die de leraar in Spreuken ons vandaag voorhoudt. Alsof het een garantie is, dat onze goede opvoeding ervoor zorgt dat onze kinderen goed terecht komen. Nu hoor je wel vaak in rechtszaken en zo, dat de jeugd van iemand heel veel invloed heeft gehad op zijn verdere gedrag. Dat is natuurlijk ook zo. Als je een goed en warm thuis hebt gehad, zul je minder snel op het verkeerde pad gaan. Wat heb je als kind voor voorbeeld gehad? Hoe gingen je ouders met elkaar om? Allemaal dingen die ons vormen en soms ook misvormen. En er is heel wat leed onder de mensen.

Uiteraard heeft dit ook een geestelijk tintje. Wat hebben we met de geloofsopvoeding van onze kinderen gedaan (of wat doen we er nu aan?) Laten we dat bij de (zondag)school of de christelijke club? Of leven we onze kinderen discipelschap voor? Hebben we tijd kritiek op de preek of de voorganger en op de mensen om ons heen? Of zegenen we ze? Ook dat is iets wat onze kinderen zullen overnemen! Want wij zijn hun voorbeeld. Nogmaals, dit is een boude stelling, maar het is wel zo, dat het zaad, wat we in onze kinderen zaaien, ook op geloofsgebied eens vrucht zal dragen, maar het is geen garantie! Oefen ze, laat ze teksten, op een speelse manier, uit hun hoofd leren. Wij moesten vroeger iedere maandagochtend een Psalmversje uit het hoofd leren en ik ken ze nog! Het oefent ook het geheugen, alleen daarom zou het al goed zijn!

Jong geleerd is oud gedaan. Laten we onze kinderen voorleven hoe geweldig het is om een relatie met God te hebben, dat onze gebeden verhoord worden. Schakel ze in bij het gebed, want moeten wij juist niet worden als de kinderen?

En als ze toch niet op het pad gaan wat we denken dat ze moeten gaan heb ik nog een troost: ‘Paulus antwoordde: “Geloof in de Heer Jezus. Dan zul je worden gered, met iedereen die in je huis woont.”’ HANDELINGEN‬ ‭16:31‬ ‭BB‬‬

Vertrouw, staat er in de NBG51 en geloven en vertrouwen is in het Grieks hetzelfde woord. Dus nooit opgeven. Het komt goed!

—————————————————-—————————————————————

* Wil je ook iedere dag de Opfrisser in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan op opfrisser.7wees@gmail.com

* Gaat het dit jaar wel lukken. Courage (terug) in de top 1008. Stem vandaag! https://www.grootnieuwsradio.nl/top1008/stem

* Wil je ons steunen? Dat kan eenvoudig: https://bunq.me/helponsoogsten

* Draag je geloof uit https://www.xshirts.nl/

Een gedachte over “Jong geleerd…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s