Treuren of blij zijn?


Bezorgdheid in iemands hart drukt het terneer, maar een goed woord verblijdt het. Spr.12:25

Lezen: Spreuken: 25:24-28

Ik heb in mijn Opfrissers al regelmatig gesproken over bezorgdheid. Niet omdat ik dat zo belangrijk vindt, maar omdat de teksten, die ik aangereikt krijg, daarover gaan. Het is dan ook een regelmatig terugkerend thema in Gods Woord. Zo ook vandaag. Gewoon praktisch gemaakt. Zorgen maken drukt je terneer, je wordt er depri van. Want je weet niet hoe je de eindjes aan elkaar moet knopen, waar de volgende hypotheek of huur van betaald moet worden. Is niet bezorgd zijn dan hetzelfde als zorgeloos leven? Nee, natuurlijk niet. Even ervoor staat duidelijk dat degene die vlijtig is het beter zal vergaan dan degene die de hele dag aan het luieren is. Dus we mogen, of moeten onze handen uit de mouwen steken. Maar dat is iets anders dan bezorgd zijn, zorgen voor je gezin heeft te maken met verantwoordelijkheid evenals goed beheer van je inkomsten en uitgaven. Als je meer uitgeeft dan er binnenkomt heb je toch een probleem. Dat geldt ook met het geven van giften. Dien de Here van uw goederen, staat er. Maar van wat je niet hebt kun je ook niet geven. God vraagt dat je Hem eerst gedenkt en dan pas de rest, dan zal Hij voorzien, maar dat is wat anders.

Dus van zorgen maken word je niet vrolijk, dat zal iedereen beamen. Van een goed woord wel. Natuurlijk om dat te ontvangen is altijd fijn. Dat je gewaardeerd wordt, er leuk uitziet, je best doet etc. Complimenteren heet dat. We hebben er zelfs een dag voor: complimenten-dag. Moet niet nodig zijn. Het zou in onze aard moeten zitten. En als je ze wilt ontvangen, ga ze dan eerst eens uitdelen, want wat je zaait zul je oogsten. Ik merk dat mensen er soms niet tegen kunnen om complimentjes te ontvangen. Laatst op mijn werk gaf ik een jonge vrouw van de Klantenservice een compliment dat ze iets zo goed geregeld had, ze kon er niet mee overweg, was er verlegen mee. Als je dat nooit gegeven wordt is het moeilijk ontvangen.

Maak er een issue van om een goed woord over iemand en tegen iemand te spreken. Vele mensen weten de modder op iemand te benoemen, maar laten wij degenen zijn, die het goud ontdekt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s