Liefdevolle vermaningen


Openlijke bestraffing is beter dan verborgen liefde.

Wonden door iemand die liefheeft, zijn tekenen van trouw,

maar overvloedig zijn de kussen van een hater. Spreuken 27:5-6

Lezen: Spreuken 27:1-10

Dit is best een lastige tekst, omdat je hier zo verkeerd mee om kunt gaan en schade aanrichten, wat ook in het verleden vaak gebeurd is. Centraal moet altijd de liefde staan, al krijgt die hier even een negatief tintje. Maar hier wordt bedoeld dat je dingen niet met de mantel der liefde moet bedekken, want dat gaat het zitten butteren, zitten etteren en rotten. Dat dus zeker niet, maar o, wat is het lastig wanneer je weet dat iemand de verkeerde keuzes maakt om de persoon dan te waarschuwen. De goede bedoelingen zijn er vaak, daar twijfel ik niet aan, maar het is de toon, die de muziek maakt. Hoe zeg je dingen. Botweg? Bij de een kan dat wel en bij de ander niet. Laten we voorop stellen dat de Heilige Geest het is, Die overtuigt van zonde, gerechtigheid en oordeel. Daar heeft Hij onze hulp niet bij nodig en als Hij dat wel heeft, dan geeft Hij je er wel de opdracht toe. Maar laten we ons waarschuwende en vermanende vingertje achterwege laten, daar heeft de wereld genoeg van. En gezien de schandalen, die in de afgelopen tijd aan het licht gekomen zijn in de kerk, kunnen we maar beter zwijgen. Ook al hebben wij het niet gedaan, men kent dan maar een kerk en scheert alles over een kam.

Aan de andere kant, wanneer je iemand op een ravijn ziet afstormen is toch het minste wat je doet hem waarschuwen. Nu en daar die gulden middenweg in vinden is een kunst. We zijn daarin zo afhankelijk van wat de Heilige Geest wil wat we wel of niet zeggen. En weet je, wat je er van vindt is niet zo belangrijk, want wat je vindt moet je bij de politie brengen, zeg ik altijd. Maar wat zegt de Here God ervan, wat zou Jezus doen? Als je bestudeert hoe Hij met mensen omging, geweldig, maar Hij veroordeelde ze nooit, de Samaritaanse vrouw bij de put, Hij benoemde de zonde, zonder haar te veroordelen. Behalve de religieuze clan, daar had Hij geen goed woord voor over, maar zelfs dat deed Hij uit liefde. Want God houdt van alle mensen,maar wat zijn er een hoop afgehaakt vanwege veroordeling en verguizing.

Dus ja, je kan en mag mensen de waarheid zeggen, maar altijd afgestemd op wat de Heilige Geest je opdraagt, en in liefde, maar eerst de hand in eigen boezem stekend, en zeker niet boven mensen gaan staan, maar ernaast, liever nog eronder. Zelfs dan kun je vriendschappen verliezen, maar dan kan je je afvragen of ze dan de jouwe wel waard waren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s