Buiten- en binnenkant


Het is namelijk niet wat de mens ziet, want de mens ziet aan wat voor ogen is, maar de HEERE ziet het hart aan. 1 Sam.17:7b

Lezen; 1Sam16:1-13

Het laat zich lezen als een spannend jongensboek, of zelfs een spionage roman. Deze zalving van David. Omdat Saul nog steeds regeert moet dit uiterst geheim gebeuren en met allerlei voorwendsels. De onberekenbare Saul is zelfs in staat, om zo, denkt Samuel tenminste, hem ter dood te brengen.

Dan gaat gebeuren waarvoor hij eigenlijk gekomen is: de zalving van een nieuwe koning. In die tijd kwam de Heilige Geest alleen nog maar op hen die een speciaal ambt hadden; Koning, Profeet of Priester, dat in tegenstelling tot nu, waar Hij bij iedereen wil komen, die zich voor Hem open stelt.

Als eerste komt Eliab tevoorschijn. Een rijzige gestalte, zeg maar formaat kleerkast, waarvan Samuel denkt: Dat is hem! Maar dan komt ons tekstgedeelte waar de HERE zegt dat niet onze buitenkant, wat voor ogen is, belangrijk is, maar onze binnenkant. Ons hart. Dat telt voor God. Doorgetrokken naar nu: niet naar wat we allemaal met onze menselijke ogen zien is in staat om een bediening te ontvangen, maar hoe iemand in de binnenkamer is. Menselijke maatstaven, zeg maar die van de wereld, zeggen dat die en die voorganger moet worden, of evangelist of apostel of wat voor taken er ook maar zijn in een gemeente. Ook die van ouderling en diaken vallen daaronder. Dan wordt er gestemd, de gemeente mag haar stem uitbrengen, heel democratisch. Maar laten we ons daarbij leiden door de Heilige Geest, of nemen we menselijke maatstaven aan? Zijn we democratisch (het volk beslist) of Theocratisch (God beslist)?

Je ziet het gebeuren bij de discipelen als ze, tussen hemelvaart en Pinksteren een vervanger gaan zoeken voor Judas. Ze werpen het lot en Matthias komt er uit te voorschijn. Verder hoor je in het hele boek Handelingen niks meer van de beste man…. later worden er diakenen aangewezen, mannen die vol zijn van de Geest en jawel van hen horen we dat er buitengewone tekenen gebeuren door hun handen, denk aan Stefanus en Filippus.

Daarom is het zo belangrijk om, ook in deze zaken, afgestemd te zijn op wat de Geest zegt. Weer Handelingen: Zonder Mij Paulus en Barnabas af, zegt Hij, na een periode van bidden en vasten en we kennen de resultaten.

Een roeping op iemands leven, dient bevestigd te worden door de Heilige Geest en onderkend in de gemeente waar de persoon thuishoort.

God kijkt naar ons hart. Is dat zuiver, zonder bijbedoeling, oprecht en bereid om Hem te dienen? Was David perfect? Verre van dat, we kennen zijn missers, maar een ding was Hij wel: Hij wilde de Here dienen. Dat is wat God van ons vraagt, dan komt de zalving vanzelf!

—————————————————-—————————————————————

* Wil je ook iedere dag de Opfrisser in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan op opfrisser.7wees@gmail.com

* Kom naar onze module over gebed in Dordrecht: http://www.arbeidersindeoogst.nl/module-gebed

* Leer evangeliseren in de kracht van de Heilige Geest: op 29 september in Rotterdam: http://www.kiXtart.ga

* Wil je ons steunen? Dat kan eenvoudig hier https://bunq.me/helponsoogsten

* Draag je geloof uit https://www.xshirts.nl/

Een gedachte over “Buiten- en binnenkant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s