Honingzoet


Lieflijke woorden zijn een honingraat,

zoet voor de ziel, en genezing voor de beenderen. Spr.16:24

— Lezen: Spreuken 16:20-24

— Dat hetgeen we spreken, onze woorden, kracht hebben is, hoop ik, algemeen bekend. Het geldt in het positieve, maar ook in het negatieve. Dagelijks hoor je wel zogenaamde zelfvervloekingen om je heen: ‘ik word doodziek van deze hitte’, ‘als dit nog langer duurt leg ik het loodje’, open deuren voor de boze.

Maar gelukkig zijn de dingen die we in positieve zin uitspreken ook van kracht, zeker als dat gedaan wordt door Gods kinderen. Zegenen noemen we dat en dat is niet aan een dominee of zo voorbehouden, nee het betekent letterlijk; goede woorden spreken. En dat moeten we vaker over iemand doen. Er is zoiets als een complimenten dag, wel voor ons zou het iedere dag complimenten dag kunnen zijn.

Zeurpieten kunnen altijd wel iets negatiefs over iemand vinden, maar wij moeten, zeker met de hulp van de Heilige Geest, wel iets positiefs in iemand kunnen ontdekken. Woorden als ‘wat zie je er weer leuk uit, goed opgelost, e.d. kunnen zo zoet zijn als honing, zegt onze tekst. En dan wordt daar niet slijmen mee bedoelt, maar echte, oprechte vriendelijkheid. Het is makkelijker om iemand af te katten en negatief weg te zetten, dan iets positiefs over hem of haar te zeggen. Maar het opent de deur naar iemands genezing, geestelijk en lichamelijk….. Honing is zoet, maar verkwikt ook en geeft energie, onze positieve woorden ook

Kijk vandaag eens rond om te zien wie je kunt complimenteren, die je vriendelijk kunt benaderen, alleen al met een vrolijk: goedemorgen! kan je de chaggerijningheid verdrijven. Positief spreken is dus zeker niet roddelen, nee juist als er geroddeld wordt en je staat er toevallig bij, distantieer je ervan, of, in het kader van deze test, zeg juist iets positiefs over die persoon. Daarmee keer je het negatieve door het positieve. Tegengesteld reageren noemen we dat, een van de principes van Gods koninkrijk. Want ook hierin zijn wij: geheel anders!

Een gedachte over “Honingzoet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s