Mens, erger je niet


Wees niet te snel geërgerd in uw geest,

want ergernis rust in de boezem van dwazen Prediker 7:9.

— Lezen: Prediker 7:1-14

— Het boek Prediker is een apart boek, waar dan ook niet zo vaak uit gepreekt wordt. De naam zou anders vermoeden, maar het is zo. Je kunt er dan ook misschien niet zoveel mee. Toch staat het niet voor niets in de Bijbel.

Het hoofdstuk, waar onze dagtekst uitkomt, bevat een aantal spreuken, waarvan die van vandaag wel een hele wijze is. Nooit geweten dat hij er in stond: de titel van een spelletje. We kennen het vast allemaal wel en hebben het vroeger gespeeld. Het eindigde vaak in ruzie, als je niet uitkeek.

Maar om ons heen gebeuren allerlei dingen waar we ons aan kunnen ergeren, soms terecht, soms onterecht. Je kunt je soms aan de kleinste dingen ergeren. Dat je man niet de dingen mee naar boven neemt, die op de trap staan, bijvoorbeeld. Of je kunt je ergeren aan grote dingen, zoals de tweets van Trump. Het zwerfafval dat mensen achterlaten, of de brandende peuk, die een bosbrand ontsteekt. Je collega, die net te laat komt of altijd te vroeg vertrekt, en noem maar op.

In een cursus op mijn werk leerde ik over de ‘Circle of influence’ wat kan je beïnvloeden en wat niet. Wat je niet kunt beïnvloeden moet je je dus ook niet druk over maken. Maar dan hebben wij christenen pas een echt probleem, want door middel van ons gebed kunnen we alles en iedereen beïnvloeden.

Dat is nu net de les van vandaag. Ga je niet zitten ergeren aan dingen, begin er ook geen discussie over, veel te warm voor. Maar ga er voor bidden! Als we gisteren en eergisteren hebben gezien dat onze gebeden gehoord en verhoord worden, als we het gaan doen, laten we dan ook de dingen waar we ons aan ergeren in gebed bij de Here brengen. Hij kan er wat mee en weet je, als je voor iemand op je knieën ligt, is het moeilijk schoppen…..

Een gedachte over “Mens, erger je niet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s