Begin van kennis


De vreze des HEEREN is het beginsel van de kennis,

dwazen verachten wijsheid en vermaning. Spreuken 1:7

–Lezen: Spreuken 1:1-7

— Onze dagtekst van vandaag is het begin van het boek Spreuken, geschreven door de wijze Salomo zelf. Salomo stond bekend om zijn wijsheid, die hij van de Here God zelf ontvangen had. Toen hij aan het begin van zijn koningschap stond vroeg God aan hem wat hij wilde hebben en omdat hij wijsheid vroeg schonk God hem ook nog een enorme rijkdom en vrede in zijn rijk. Salomo komt overigens van het woordje Shalom – vrede. Het rijk van Salomo wordt dan ook wel eens genoemd als voorbeeld voor het koninkrijk van God. Door zijn wijsheid mocht hij de tempel bouwen, in tegenstelling tot zijn vader David, die teveel bloed vergoten had.

Salomo weet dus wat wijsheid is en verlangt er naar om dat niet alleen aan zijn zoon, maar ook aan het hele volk bekend te maken. De lessen die in dit boek zijn opgetekend zijn wijze lessen en als je ze opvolgt zul je merken dat ze, ook vandaag de dag, nog werken.

Maar het gaat om het begin. Dat is met alle zaken zo. Tegenwoordig wordt ons op allerlei manieren yoga opgedrongen, alles is ‘zen’ Nou, ik hoef niks Zen, ik hoef alleen maar Jezus! Ach zul je zeggen , die ademhalings-oefeningen en die gymnastische bewegingen, wat maakt het nu uit. Wel je kunt op je kop gaan staan en zeggen dat het geen invloed heeft, maar dat is niet waar. De oorsprong is het hindoeïsme en het boeddhisme, het in het reine komen met jezelf. Maar je wordt alleen maar rein door het bloed van Jezus, niets wast witter. Je stelt je open voor demonische machten en vroeg of laat zul je daar mee moeten dealen. Als de duivel aanbelt en je zijn verschrikkelijk gestalte ziet, sla je meteen de deur dicht, maar hij komt als een engel des lichts, misschien nog wel voorgesteld door je huisarts…..

Het beginsel van alle wijsheid en kennis is: de vreze des Heren, het diep ontzag hebben voor onze God. Weten dat Hij de Almachtige is, de God, Die hemel en aarde schiep, door een simpel woord, Die vandaag nog alles in Zijn macht heeft, ondanks Trump en die ook nog gebruikt, denk aan Jeruzalem als hoofdstad van Israel enz. Maar het begint, zoals we gisteren al zagen, met onderwerping, vernedering. Je zelf overgeven aan Hem, dat is het begin. Als je dat doet, dan liggen de schatten voor je klaar, zoals voor Salomo. Wij gelovigen zijn nog te veel eigenwijs, stoten nog te vaak de kop omdat we het zelf willen doen en zitten dan te janken als het misloopt.

Gd wil betrokken zijn in alle facetten van ons leven, ook onze dagelijkse dingen. Om met diepst ontzag Hem te aanbidden en het van Hem te verwachten is het wijste wat je kunt doen. En het begint gewoon met een besluit: ‘Heer ik kies ervoor om vandaag afhankelijk te zijn van U, in alles. Dank U wel, voor de wijsheid, die ik daardoor ga ontvangen, in Jezus Naam’

Een gedachte over “Begin van kennis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s