Springen van vreugde


Zing voor God, zing psalmen voor Zijn Naam;

baan de wegen voor Hem Die door de vlakten rijdt,

want HEERE is Zijn Naam;

spring op van vreugde voor Zijn aangezicht. Psalm 68:5

Want het Koninkrijk van God bestaat niet uit eten en drinken, maar uit gerechtigheid en vrede en blijdschap in de Heilige Geest, zegt Romeinen 14:17. Ook David spreekt daar over in deze Psalm. Een Psalm die begint met het oordeel van God over zijn vijanden, dat de HERE opstaat tot de strijd en dat iedereen, die reden heeft om bang voor Hem te zijn, wegvlucht. (Wijd en zijd – oude berijming)

Maar voor Zijn kinderen is er geen reden om bang voor Hem te zijn, want Zijn liefde is tenslotte onvoorwaardelijk. Als Hij opstaat tot de strijd, dan is dat om jouw strijd te voeren tegen de machten de krachten die je kwellen, opdat jij hen, in Zijn autoriteit, weg kunt sturen.

Maar wat zie ik weinig echte blijdschap onder Gods kinderen. Kijk maar eens naar een programma als Nederland Zingt, daar zou de blijdschap van af moeten stromen, maar je ziet vaker gezichten die niet in overeenstemming zijn met de woorden die men zingt, uitzonderingen daargelaten. Ook zag ik laatst een foto genomen tijdens een stukje lofprijzing in een Pinksterkerk, ook daar klopten woorden en gezichten niet…

Wij hebben juist zoveel redenen om blij te zijn, we zijn gered voor de eeuwigheid, hebben de Heilige Geest, de Bron van vreugde in ons en de belofte dat niets ons meer onmogelijk is, reden toch om in gejubel en gejuich uit te barsten. Maar nee, we hebben liever kritiek op mensen die ‘lachen in de Geest’ ‘Dat kan toch nooit van God zijn?’, alsof rond lopen met een gezicht alsof je in citroensap gedoopt bent dat wel is.

Hier wordt verteld dat God door de vlakten rijdt. Ik zie dat zo voor me dat Hij een rondje maakt door Zijn schepping, zoals Hij dat vroeger deed met Adam en Eva in de hof, genietend van wat Hij gemaakt heeft. Een aantal jaren geleden reed ik eens op een maandagmorgen naar mijn werk, destijds in Rotterdam. De avond ervoor was het laat geworden, we hadden met een aantal gelijkgestemde broers en zussen de tegenwoordigheid van de Here ervaren tijdens gesprekken en gebed. Ik moest vroeg beginnen en de zon kwam net op, bij de afslag van de N3 naar de A15 kijk je zo over een stukje van de Alblasserwaard, slierten nevel en mist leken als zilver in de opkomende zon. Deze tekst, in de berijmde versie, kwam in mijn gedachten. Ik kon me op dat moment zo goed voorstellen, dat de Here God even langs zou komen om daar doorheen te rijden…..

Onze lofprijzing baant de weg voor God, Hij troont op de lofzangen van Zijn volk. Laten we Hem loven, prijzen een aanbidden, want Hij is het waard, in Geest en in waarheid, maar ook met blijdschap, ondanks de omstandigheden, wetend dat Hij voor ons strijdt en onze blijdschap, die van de Heilige Geest, bevrijdend werkt. Lach met de Here, want Hij geniet van Zijn blijde kinderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: