Zaaien en oogsten


Wie gerechtigheid en goedertierenheid najaagt,

vindt het leven, rechtvaardigheid en eer. Spr. 21:21

Lezen: Spr. 21:20-31

Wat je zaait zul je oogsten, dat is een natuurwet die iedereen snapt, als je tarwe zaait krijg je geen gerst en als je bloemen zaait geen bomen. Maar het is ook een geestelijke wet, veel meer dan we misschien wel beseffen. Want wanneer wij goed zijn voor mensen, zullen deze zelfde mensen goed zijn voor ons en omgekeerd. Maar dat is actie en reactie.

Maar wanneer we in ons leven dingen doen, die niemand feitelijk ziet, zullen we ze toch oogsten in het openbaar. Dat leerde de Here Jezus ons al, en hier zien we het ook.

Als wij gerechtigheid en goedertierenheid najagen, of zoals Het Boek het zegt: iedereen het zijne geven en gul zijn, dan zullen we niets te kort komen. Mijn vader zei altijd: wie zijn schuld betaalt verarmt niet, maar raakt wel zijn centen kwijt. Dat is zo als je schuld betaald. Maar als je gaat weggeven, dan wordt je daar rijker van. De Here Jezus zei dat het beter is te geven dan te ontvangen, en Zijn hele leven was daar het bewijs van.

Maar wanneer we gul leven, geven met een blij hart dan komt dat vanzelf weer terug. Het is ook zo in het verkeer, gisteren merkte ik het nog. Wanneer je onze wijk in rijdt is er een kruising met een fietspad. Als er fietsers zijn laat ik ze meestal voor, wetend hoe beroerd het is om te moeten remmen en weer op gang te komen, hoewel de automobilisten voorrang hebben. Gisteren fietsten mij vrouw en ik nu op datzelfde gedeelte en… men liet ons voorgaan. Toeval? Nee, zaaien en oogsten. Een geestelijk principe, dat je ook in het dagelijkse leven kunt toepassen en je zult verstelt staan van de gevolgen.

Je zult leven vinden, rechtvaardigheid en eer. Het woordje dat met eer vertaald is is wakabod en daar zit het woordje kabod in, wat heerlijkheid, glorie betekent. De glorie van God op ons leven, dat mensen Zijn zwaarte voelen als ze bij je zijn, Zijn heerlijkheid, dat is je deel, als je gul bent en ieder het zijne geeft. Dat willen we toch allemaal?

Een gedachte over “Zaaien en oogsten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s