Schoonheid


Bevalligheid is bedrieglijk en schoonheid vergankelijk, sjin

een vrouw die de HEERE vreest, die zal geprezen worden. Spr. 31:30

Lezen: Spr. 31:10-31

Moederdag 2018. Een mooie tekst voor deze dag. En eentje die helemaal waar is. We hebben in onze taal ook wel gezegden die hier op lijken: ‘van een mooi bord kan je niet eten’ is er zo een, maar of die echt vrouwvriendelijk is? Als je het hele gedeelte van Spreuken 31 leest, dan is het nogal een geëmancipeerde tante. Staat vroeg op, regelt van allerlei dingen en laat zich niets van haar man afhangen, een echte vrouwtjesputter en voor geen kleintje vervaard. Geprezen door haar kinderen, m.a.w. Ze komen allemaal op Moederdag en nemen iets leuks mee. Want dat is de gedachte achter deze dag. Dat moeder, die altijd klaar staat wordt geëerd en in het zonnetje gezet. Maar niet alleen je moeder, ook je vrouw, als je die hebt en de moeder van je kinderen. Ik hoor al weer mensen mompelen: ‘allemaal commercieel en bedacht door de winkeliers om geld te verdienen’. Kan wel waar zijn, maar wie vindt het nu niet leuk om kadootjes te ontvangen?

De vrouw uit Spreuken 31 heeft een geheim, ze heeft stiekem omgang met iemand anders, met Iemand anders. Gods verborgen omgang vinden zielen waar Zijn vrees in woont zegt Psalm 25, en dat is haar geheim. Ze vreest de HERE, ze heeft diep ontzag voor Hem en kent Hem. De vrouw uit Spreuken 31 is een biddende vrouw, heeft eelt op haar knieën van het bidden voor haar man en kinderen. Al het andere is mooi en prachtig, maar als het zijn wortel niet vindt bij de HERE zelf is het vruchteloze inspanning.

Of ze er mooi uit ziet of niet is van minder belang. Natuurlijk wil het oog ook wat, maar de echte schoonheid zit van binnen, in de vreze des HEREN. Heb je zo’n vrouw getroffen (zoals ik) dan ben je de gelukkigste man op aarde. Niemand kan haar overtreffen. Samen de Here dienen is het mooiste wat er is. Ben je nog op zoek? Laat die vreze voor de Here dan bovenaan je verlanglijstje staan waar ze aan moet voldoen. Want schoonheid kan vergaan, maar diep ontzag voor de Here heb je je leven lang iets aan!

3 gedachten over “Schoonheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s