Rust


Kom naar Mij toe, allen die vermoeid en belast zijn, en Ik zal u rust geven. Mat.11:28

Lezen: Mat.11:25-30

Rust, wie verlangt er niet naar. Na een week van hard werken voor velen van ons is het weekend een weldaad van rust. Even bijkomen, morgen is het weer maandag. Dat heeft God toch maar wel even mooi geregeld, met die 6 dagen arbeid en die ene dag rust, welke het dan ook moge zijn die je viert.

Maar we hebben ook geestelijke rust nodig. Velen zijn opgebrand, een ‘burn out’ heet dat met een mooi anglicisme, ook in de kerk.

Wel hier staat de remedie tegen deze kwaal, sterker nog, zelfs een voorzorg. Want als we bij Jezus komen wil Hij ons rust geven. En dit gaat niet (alleen) over onze zondelast. Nee, dit zijn je beslommeringen van alledag, je werkdruk, je problemen in relatie of huwelijk, de opvoeding van je kinderen en noem maar op. Stress op zich is goed, het geeft je de druk om te presteren. Maar teveel stress is verkeerd en kan je doen opbranden. Dan heb je een probleem, dan is de rek eruit. Niemand die je begrijpt, die snapt hoe je je voelt, dat het minste of geringste je in brand kunnen doen vliegen, of dat je te moe bent om je bed uit te komen en het niet meer ziet zitten. Al deze dingen komen niet van God, ze zijn deels door jezelf veroorzaakt, maar ook door mensen die teveel druk op je legden, te veel van je verwachten en niet in de gaten hadden dat ze teveel van je vroegen. Ten diepste is het natuurlijk de tegenstander die er achter zit, want uitgebluste mensen kan hij goed gebruiken.

Maar Jezus zegt vandaag tegen ons allemaal: kom tot Mij, als je vermoeid en belast bent. Geef Mij al je zorgen, je problemen, je noden en laat Mij voor je zorgen. Dat is dan wel de voorwaarde waarop Hij ons Zijn rust kan geven, wij moeten wel komen, het aan Hem geven en het daar laten. Dat laatste is misschien nog wel het moeilijkste, het bij Jezus laten van je problemen. Want we kunnen nog wel ons hart uitstorten, maar daarna de hele rugzak weer meenemen en meesjouwen. Maar als je echt die rust wilt ervaren is het een zaak van vertrouwen. Het vertellen van Hem van al je zorgen en noden en vertrouwen dat Hij het gaat regelen. Op het moment dat we onze nood bij Hem hebben gelaten, komen de engelen in actie, de dienende geesten voor hen die geloven, en gaan voor de oplossing zorgen. Dat kan soms even duren, misschien moet jezelf dingen opruimen, oorzaken recht zetten, dingen belijden, maar dat hoor je dan vanzelf. Maar heb vertrouwen dat het goed komt, als je het daar laat. Hij is onze voorbidder bij uitstek, die ons ook nog eens toerust met de Helper bij uitstek en Zijn engelen gebied op ons te passen, dan moet het toch goed komen? Dat kan niet anders. Kwestie van loslaten en vertrouwen. Durf je dat?

Eén reactie op “Rust”

  1. […] via Rust — Opfrisser […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: