De wet van de liefde


Want ik gebied u heden de HEERE, uw God, lief te hebben, in Zijn wegen te gaan en Zijn geboden, Zijn verordeningen en Zijn bepalingen in acht te nemen. Dan zult u leven en talrijk worden, en zal de HEERE, uw God, u zegenen in het land waar u naartoe gaat om het in bezit te nemen. Deut.30:16

LezenL Deut.30:1-20

Gods wet. Het kan een zegen zijn, maar ook een vloek. Wanneer je je verdiept in Gods regels, dan loop je het gevaar in Wetticisme te vervallen. Dat is in je eigen kracht God willen behagen door te doen wat Hij van je vraagt. Je legt dan ook nog eens anderen die regels op, zodat het lijkt of geloven alleen maar bestaat uit het al of niet houden van regeltjes en geboden. Je hoort het zo vaak zeggen: Mag jij dat wel, als je gelooft?

Mozes begint hier met wat veel mensen vergeten: met de liefde tot God. De Here Jezus vatte de hele wet samen in de Liefde. Als je dingen doet uit liefde tot de HERE en je naaste, dan is het goed.

Gods regels Zijn ook gegeven als bescherming. Veel wetten kunnen gemakkelijk terug te leiden zijn omdat je ze moet doen om gezond te blijven. De spijswetten met name zijn daar op gericht. Maar ook die van het houden van de sabbat. Na 6 dagen werken is het goed om een dag rust te hebben. Het is het beste patroon gebleken wat er bestaat, is uit onderzoek gebleken. Welke dag je daarvoor houdt is mijns inziens minder relevant, maar rust is goed.

Wanneer je je dus niet aan die wetten houdt loop je het gevaar onder de vloek te komen. Weglopen uit Gods beschermende handen is gevaarlijk voor je lijf en je leden. Je bekeren en terugkeren is dan de beste oplossing, de vloek verbreken en de zegen binnengaan.

Maar ook het uit wetticisme houden van Gods regels kan je onder de vloek brengen. Als de wet gebruikt wordt om de genade uit te schakelen ben je vervloekt, zegt Paulus, zelfs als je een engel uit de hemel was.

Pas op om wet en genade te vermengen, dat is dodelijk! Wanneer je dingen doet of laat uit liefde tot God, prima, maar wanneer je jezelf onder de wet stelt en die wil doen om bij God een wit voetje te halen kan dat verkeerd aflopen.

Wet en genade zijn ook niet elkaars tegenstelling, ze horen bij elkaar, alleen moet de volgorde juist zijn: de genade geeft je de kracht om Gods wet te doen en niet andersom. Dan ga je de zegen binnen en onder de vloek vandaan

Een gedachte over “De wet van de liefde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s