Totdat Hij komt


Want zo dikwijls als u dit brood eet en deze drinkbeker drinkt, verkondig de dood van de Heere, totdat Hij komt. 1Kor11:26 HSV

We bevinden ons in de 40 dagen tijd, een tijd van bezinning op het lijden en sterven van de Here Jezus en Zijn overwinning op de dood. In de komende 40 dagen volgen we het leesplan van de Bible app “40 dagen Lijdenstijd” 25/47

Lezen: 1Kor11:23-26

Eigenlijk is het een nogal luguber tafereel wat we zo, als gemeente van Christus, regelmatig met elkaar doen. We zitten in een kringetje en doen alsof we mensenvlees en bloed eten en drinken. Geen wonder dat tegenstanders van het christendom in de vroege eeuwen ons uit maakten voor kannibalen!

Voeg daar dan nog eens de leer van de rooms-katholieke kerk bij, dat het brood en de wijn op het moment van eten daadwerkelijk veranderen in Zijn vlees en bloed, de zogenaamde ‘transsubstantiatie’ en het plaatje is compleet. Nu kan het nooit zo zijn dat op het moment dat Jezus en de discipelen aan die tafel in de bovenkamer waren het op dat moment veranderende, Jezus was nog in hun midden. Dus Hij kon, als mens, niet op twee plekken tegelijk zijn. Nee het is brood, matzes (ongezuurd brood) of ouwel en wijn, of, zoals in sommige gemeenten, druivensap. Bij mijn vorige werkgever, de meelfabriek, leverden we zowel aan de fabriek die matses maakten, in Enschede, als aan een klooster in st. Michielsgestel, waar men ouwels fabriceerde. En het was gewoon bloem, die ook voor andere doeleinden kan worden gebruikt, niks heiligs aan.

Nee het gaat natuurlijk om de symboliek, maar wat wel is, is dat er meer kracht in zit, dan men vaak denkt. Want we eten en drinken Zijn lichaam en bloed en op het moment dat dat ergens in ons lichaam komt, waar ziekte of ongerechtigheid aanwezig is, moet dat daar wijken voor de werking van het Lichaam wat Jezus gaf en het bloed dat Hij stortte als losprijs. En niet alleen voor onze zonde en schuld, maar ook voor onze gezondheid, welzijn en alle andere wonderen van het kruis.

En we hebben de opdracht, dat zie je hier nog eens duidelijk, om het te doen. Het is niet iets vrijblijvends, nee het is een opdracht, omdat we, op het moment dat we Zijn Lichaam en Bloed tot ons nemen, Zijn dood verkondigen.

Aan wie dan? In de eerste plaats aan elkaar, als een bemoediging en als een aanvuring voor onze mede broeders en zusters. Niet om te laten zien hoe vroom je bent, maar om te laten zien hoe hard ook wij het verlossende werk van de Here Jezus nodig hebben.

Maar het is ook een verkondiging in de hemelse gewesten aan alle macht en kracht dat ze verslagen, overwonnen, ontwapend en openlijk ten toon gesteld zijn, door de kruisdood van Jezus. En dat er voor ons geen enkele aanklacht meer geldig is, omdat al onze zonden, uit het verleden, het heden en zelfs uit de toekomst, ons kwijtgescholden zijn, omdat er al is voor betaald! Dus elke keer als we het Heilige Avondmaal vieren, ja het is een feestje’ zetten we de duivel op Zijn nummer en op zijn plaats: onder onze voeten. Als we zo het brood en de wijn tot ons nemen, totdat Hij komt, dan wordt het eens een nIet zo ingetogen ritueel, maar een overwinnings feest, tot eer en glorie van de Naam, boven alle naam, de Naam van Jezus!

Vier het feest dan zo vaak als je kan, in gemeente, maar ook in eigen kring en heb je niemand? Dan samen met Hem!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s