Nieuw verbond


En terwijl zij aten, nam Jezus brood en toen Hij het gezegend had, brak Hij het en gaf het hun en zei: Neem, eet, dit is Mijn lichaam. En Hij nam de drinkbeker en nadat Hij gedankt had, gaf Hij hun die en zij dronken er allen uit.

En Hij zei tegen hen: Dit is Mijn bloed, het bloed van het nieuwe testament, dat voor velen vergoten wordt. MK14:22-24

We bevinden ons in de 40 dagen tijd, een tijd van bezinning op het lijden en sterven van de Here Jezus en Zijn overwinning op de dood. In de komende 40 dagen volgen we het leesplan van de Bible app “40 dagen Lijdenstijd” 23/47

Lezen: Mk 14:12-26

Het nadert de ontknoping. Het laat zich, ook nu weer, lezen als een spannend spionage verhaal. Twee discipelen krijgen de opdracht om de paasmaaltijden klaar te gaan maken. Maar omdat de Here Jezus dat in alle rust wil doen geeft hij geen adres. Judas heeft tenslotte al besloten Hem te verraden en Hij wil er geen pottekijkers bij. Dus moeten ze een man volgen die een kruik water draagt. Het bijzondere is dat het een kruik is en geen leren zak, waar men normaal gesproken in die tijd water mee vervoerde. In ieder geval zal deze man hen leiden naar de bovenzaal, waar ze een tijd zullen verblijven, en waar ze het laatste avondmaal met elkaar zullen vieren. Dan volgt de instelling van wat de kerk van alle eeuwen is gaan herhalen, waar kerken op gescheurd zijn en mensen beschadigt: de instelling van het Heilig Avondmaal. Het is eigenlijk niet de juiste benaming, het is ook geen ritueel. Het is een onderdeel van de Paasmaaltijd, zo je wilt het Peachmaal. Terwijl ze nog aan het eten zijn, of aan het natafelen, pakt Jezus een stuk van het (ongezuurde) brood en schenkt Hij een beker is, die Hij rond laat gaan. Het brood is het beeld van Zijn Lichaam, de wijn het beeld van Zijn bloed. En Hij zegt: dit is vanaf nu het Nieuwe Verbond. Het Oude Verbond was dat men behouden werd door het houden van een aantal regels, de geboden van God. Het Nieuwe Verbond is, dat men behouden wordt uit genade, omdat de straf, die ons de vrede aanbrengt, op Hem was. En wat hebben we er in de loop der eeuwen een hoop bijgemaakt! Je kan jezelf een oordeel eten, als je op onwaardige wijze van het brood eet en van de wijn dringt, schrijft Paulus, doelende op de eet en drinkgelagen die het soms werden bij de Korinthiers, niet dat je in zonde zou leven of nog niet klaar bent met zonde in je leven. In sommige kerken krijg je huisbezoek als je durft aangaan, want hoe kan je dat zeggen? Zoveel dingen er omheen, die er niets maar dan ook niets mee te maken hebben. Niemand is waardig genoeg, we leven allemaal van genade. Sterker nog Jezus viert het hier met degenen die Hem verloochenen zou en degene die Hem verraden zou. Voor beiden geldt dat aanbod, ja zelfs voor judas! Dus voor wie is het? Voor mensen die weten dat ze niet buiten de Here Jezus kunnen en Zijn Lichaam en Bloed nodig hebben om gesterkt te worden.

En zoals volgens Psalm 105, iedereen genezen werd tijdens het eten van het Pascha (niemand was er die struikelde), zo is ook vandaag de dag de genezende kracht daar als we het avondmaal vieren. Want als Paulus zegt dat het ziekte en dood kan brengen als we het lichaam niet onderscheiden (dat slaat op de striemen van Jezus) zo is er leven en genezing als we dat wel doen!

Ik weet niet hoe vaak je avondmaal viert? Alleen in je kerk 4 x per jaar? Of de eerste zondag van de maand? Maar Jezus roept ons op om het dikwijls te doen, dus ook in de intimiteit van je huwelijk, je gezin, je huisgroep, je wat dan ook. Zo dikwijls om alles te gedenken wat Hij voor ons deed, niet alleen Zijn lijden en sterven, maar zeker ook Zijn overwinning op de dood. Totdat Hij komt!

Een gedachte over “Nieuw verbond

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s