Alles


Want zij allen hebben van hun overvloed erin geworpen; maar deze heeft van haar armoede alles wat zij had, erin geworpen, heel haar levensonderhoud. (Mk12:44)

Lezen: Markus 12:41-44

Jezus is geïnteresseerd in alle facetten van ons leven. Hij heeft zelfs al onze haren geteld. Maar Hij is ook geïnteresseerd in ons geven. Daarom gaat Hij tegenover het offerblok zitten van de tempel en ziet hoe men geeft. Dan komt er een arme weduwe en zij geeft twee koperstukken, de kleinste muntsoort, wij zouden zeggen een cent, in haar geval twee cent. Maar voor haar was dat alles wat ze nog had, haar hele levensonderhoud. Daar zou ze eigenlijk haar volgende boterham mee moeten kopen. Maar in plaats daarvan besluit ze het aan God te geven. Niet aan de tempel, zeg maar de kerk, want dat is hun verantwoording wat ze er mee doen. Nee, ze geeft het aan God, in het vertrouwen dat Hij voor haar zal zorgen. Dus zij gaf geen tiende van wat zij had, nee, ze gaf alles!

Dat is geloof, dat je je financiën loslaat en bij de Heer brengt, in het vertrouwen en de wetenschap dat Hij voor je gaat zorgen. Dus geen gezeur over wel of geen tienden in het Nieuwe Testament, nee daar gaven ze alles. Ook in de eerste gemeente was dat zo, ze hadden alles gemeenschappelijk. Niemand was rijker of armer dan de ander. Dat is pas een commune. Een leefgemeenschap gebaseerd op geloof.

Tegenwoordig hebben we alle financiële zekerheden, we kunnen ons tegen van alles en nog wat verzekerden, betalen ons hele even voor ons pensioen, wat minder is, dan je had verwacht op het moment van uitkeren, om allerlei redenen en noem maar op. Maar God zegt: als je Mij en Mijn Koninkrijk op de eerste plaats van je leven zet, zal Ik voor de rest zorgen. (Mt6:33) Dat is geen gok, als je dat gaat doen, dat is geloof. Het geloof van de arme weduwe, die, als puntje bij paaltje komt, de rijkste was van het hele stel dat hun gaven in de offerkist gooide. Geven we van onze overvloed, of geef je alles (aan Hem over)? Kwestie van vertrouwen….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: