Belangrijke dienaar


Maar de belangrijkste van u zal uw dienaar zijn. Mt23:11 HS

We bevinden ons in de 40 dagen tijd, een tijd van bezinning op het lijden en sterven van de Here Jezus en Zijn overwinning op de dood. In de komende 40 dagen volgen we het leesplan van de Bible app “40 dagen Lijdenstijd 13/40

Lezen: Mattheus 23:1-36

We luisteren hoe de Here Jezus eigenlijk helemaal los gaat tegen de hypocrisie van de Farizeeën en Schriftgeleerden. Hij heeft het helemaal gehad met ze. Al die vrome schijn van buiten, het stelt allemaal niets voor. Ze zijn uit op macht, op onderdrukking en willen dat de mensen, middels allerlei regeltjes en hun religiositeit door de strot duwen, met als belangrijkste middel het zaaien van angst. Jammergenoeg kom je dit vandaag de dag nog tegen, angst bij mensen voor de hel. Zelfs iemand die zijn leven aan Jezus gaf, kampte er nog mee. Iemand had dat verteld. Je kunt toch zeker niet zomaar aan Gods toorn ontsnappen? Ja hoor, want daar heeft Jezus allemaal voor geleden. Dat ontkennen is het offer van het kruis minderwaardig achten!

Jezus zegt hier, in onze tekst, dat wij niet moeten heersen maar dienen. Zeker als we leiders zijn. Dat zijn we niet om de ander te overheersen en naar onze pijpen te laten dansen, maar om de ander te dienen en te helpen groeien, zelfs al groeien ze boven onszelf uit. We zijn er voor de ander en niet voor onszelf. Laat niemand je leraar of Vader noemen (dus ook geen Paus of Heilige Vader) want 1 is jullie Leraar, zegt Jezus en dat ben Ik en 1 is jullie Vader, onze hemelse Vader.

Als je iets wilt betekenen in het Koninkrijk van God, dan doe je dat door de ander te dienen, door jezelf weg te cijferen en er voor de ander te zijn. Wat het je ook kost!

Jezus gaf ons Zelf het voorbeeld. Hij waste de voeten van de discipelen, sterker nog, Hij gaf Zijn leven, opdat wij zouden leven. Dat is pas dienend leiderschap ten koste van Jezelf. Er is dan ook niemand belangrijker in het Koninkrijk dan Hij! Maar als we discipelen, volgelingen van Hem willen zijn, zullen we dat voorbeeld moeten volgen: niemand manipuleren, niemand onze wil opleggen, maar er zijn voor de ander. Dan zijn we belangrijke dienaars en we willen Jezus toch volgen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s